Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes
Soltész Irén
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Április 11. a magyar költészet napja

Szakos András

  József Attilára emlékezve április 11-én, születése napján ünnepeljük a költészet napját. Minden évben irodalmi előadásokon, versenyeken és koncerteken tisztelegnek-főként fiatalok-a magyar líra előtt. Nem csak Budapesten, hanem a vidéki városokban is, a határokon túl és az iskolai feladatokban is helyet kapott ez a nap. Leginkább csak verses előadásokat hallhatunk József Attila és más költők műveiből.

   József Attila akkor született meg országosan elismert költőként, amikor Balatonszárszón kiállították a róla szóló hivatalos halotti bizonyítványt. A kor- és pályatársak többsége csak a bulvárszenzációként tálalt halálhír után döbbent rá, milyen kivételes életművet alkotott ez a mindaddig csak "jó költő" -ként számon tartott, zavarba ejtően sokféle hangon megszólaló, ezért gyakran félreértett pusztumusz fölfedezett zseni. Akinek életútját kisgyermek kora óta váratlan veszteségek, lelki traumák, különös fordulatok szegélyezték, s aki egyéni szenvedéseiből egyetlen érvényű költészetet teremtett. Nincs a földön nagyobb művész, sem az élők, sem a holtak között. Soha nem volt még költő, aki nyelvvel ily csodát művelt volna. Néha nyelv és érzés, eszköz és cél, széndék és kifejezés döbbenetesen egy. Valahányszor egy szót használ, az más szint, mint a közbeszédben valami varázst, erőt vagy bájt, zengést vagy sejpitést jelent.
   Sok kudarc érte az életben, rövid ideig tudott képességeihez méltó életkörülményeket teremteni magának. A magány és a szeretet hiánya, a teljes emberi élet vágya, az élet összes fájdalma alkotja költészetének gondolatiságát. Halála előtt felteszi magának ezt a kérdést: mi volt, és volt-e egyáltalán értelme az életének? 
   Az utolsó versében megfogalmazza a sok keserűség és feleslegesség felismerését,"íme hát megleltem hazámat"
Ő volt maga a magyar nyelv ....

Rovatok: 
Irodalom