Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Soltész Irén
  szerkesztő
Takács Mária
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
Hollósi-Simon István

  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Íme, a képviselői jövedelmek toplistája!

Főadmin
Főadmin képe

Erről mi a véleményetek?! És ebben még nincs benne a közlekedésért, a lakhatásért, a rezsiért felvett, horribilis összegű juttatás. És nincs benne a különböző bizottsági tagságért, bizottsági tisztségekért felvett, a képviselői fizetés 60-80-100 %-a, attól függően, hogy melyik bizttságban van az illető, milyen tisztséget töltbe ott. No és egy képviselő NEM EGY bizottságban van, hanem 2-3, esetleg négy bizottságban!

Hát ezért nem jutt az egészségügyre, a nyugdíjasokra, az oktatásra elég pénz!

Volt olyan képviselő tavaly, aki egyetlen munkanap alatt megkereste a havi átlagbér többszörösét. Egy napi munkával több mint bruttó 670 ezer forintra tett szert.

 Eddig sem volt titok, hogy szép summát vesznek fel fizetésként az országgyűlési képviselők, hiszen a tavaly nyári fizetésemelés után lapunk is összesítette a bruttó kereseteket. A parlamenti szerepvállalás azonban nem zárja ki azt, hogy más munkákat is ellássanak a képviselők, vagy esetleg a gazdasági életben vállaljanak különböző tisztségeket. Utóbbiakért pedig a legtöbb esetben juttatás is jár, ebből kifolyólag a parlamenti munkáért, a kormányban betöltött tisztségért járó fizetség a képviselők jövedelmének csak egy részét jelenti. Hogy valójában mekkora jövedelemre tettek szert tavaly, arra a vagyonnyilatkozatokban feltüntetett adatok segítségével lehet válaszolni. Pontos képet azonban még így sem biztos, hogy kapunk. Noha ezek a formanyomtatványok az átláthatóságot hivatottak szolgálni, a kitöltésük egyénenként változik. A dokumentumok átnézésekor találtunk olyan képviselőt, aki egyéb jövedelmét feltüntette, ám annak forrását nem árulta el, ugyanakkor volt olyan is, aki nemes egyszerűséggel a "forgalomtól függő" kifejezést tüntette fel az összeg sorában.

A most leadott vagyonnyilatkozatok segítségével megpróbáltuk összeállítani a képviselői jövedelmek toplistáját. Mivel ebben nem szerepelnek a törvényhozóként kapott fizetések, a parlament honlapján szereplő decemberi béreket is figyelembe vettük. A vagyonnyilatkozatokban feltüntetett eseti, időszakos jövedelmeket, osztalékokat egy hónapra visszaosztva számoltuk, így a két érték összesítésével kaptunk egy számított havi jövedelmet, ami alapján fel tudtuk állítani a rangsort.

Orbán Viktor miniszterelnök (k) ünnepélyes eskütétele az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. május 10-én. Mögötte Kövér László házelnök. (MTI / Kovács Tamás)
Orbán Viktor miniszterelnök (k) ünnepélyes eskütétele az Országgyűlés
plenáris ülésén 2018. május 10-én. Mögötte Kövér László házelnök.
(MTI / Kovács Tamás)

Élen a volt kormányfő és az Orbán család ügyvédje

A volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc frakcióvezetői posztjának köszönhetően is az átlagnál magasabb képviselői fizetésben részesülő honatyák közé tartozik a havi 1,7 millió forinttal. Ez azonban aprópénznek számít ahhoz képest, amit a családi cégből az Altus Portfólió Kft.-ből vett ki tavaly. A leadott vagyonnyilatkozat szerint a képviselői fizetése mellett ez volt az egyetlen jövedelemforrása, ami révén 298 millió forinthoz jutott. Vagyis a számított havi jövedelme 26,6 millió forint volt 2018-ban.

A toplista élére robbant be az Orbán család ügyvédje, volt erzsébetvárosi alpolgármester, a Fidesz jogi szaktanácsadója, Bajkai István, aki az ügyvédi irodájából tavaly 161,7 millió forinthoz jutott, így havi jövedelme bruttó 14,8 millióra tehető. Ez azt is jelenti, hogy egyetlen munkanap alatt 673 408 forintot keresett meg, az országos átlagos havi bruttó fizetés több mint a dupláját.

dobogó harmadik fokára Seszták Miklós került. 891 ezer forintos országgyűlési juttatása mellett több forrásból is folyt még be pénz a kasszájába. Egyrészt havi 997 200 forintot kap a Külgazdasági és Külügyminisztérium kormánybiztosaként, az ügyvédi irodájából közel 56 millióra tett szert, és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumból Innovációs és Technológiai Minisztériummá avanzsált szervtől is érkezett egy 6,6 milliós egyszeri kifizetés. Mindezt összegezve a számított havi jövedelme 7,1 millió forint lett. Ettől nem sokkal marad el Rogán Antal, aki egyszerre képviselő, miniszter és szabadalmi jog tulajdonosa is. Jövedelme nagyobb részét pont utóbbinak köszönheti, tavaly ugyanis 42,6 millió forintot kapott találmányhasználati díjként a MobilSign Kft.-től. Így a miniszterelnök kabinetfőnöke havi 6,2 millió forintos jövedelmet tudhatott magáénak tavaly. Kiemelkedik még a mezőnyből egy KDNP-s politikus, Süli János, tárca nélküli miniszter, aki a havi 5,89 millió jövedelmet csak a 891 ezres képviselői és az 5 milliós miniszteri fizetéséből hozta össze.
A mezőnyben innentől kezdve egy hatalmas szakadás következik, Süli után ugyanis már "csak" havi 3,5 millió forint számított jövedelmet tudhat magáénak Lázár János. Képviselői juttatása mellett 1,29 milliót vesz fel havonta kormánybiztosként és miniszteri biztosként, illetve 14,5 milliós éves bevétele származik még földbérleti díjból is.

www.mfor.hu

Rovatok: 
Egyéb