Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes
Soltész Irén
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Amikor a csend beszél...( Pályázat)

Szepi02
Szepi02 képe

 Gondoltál-e már arra mi a csend? Színtelen, szagtalan, íztelen, megfoghatatlan és megfogalmazhatatlan fogalom.

   Én azért megpróbálok róla beszélni, tehát megtöröm a csendet. Hogy lehet megtörni a csendet? Mint a diót? Mi a csend? Két szívdobbanás közti szünet? Ha a szív utolsót dobban, utána következik a halotti csend? Amikor eltemetnek, rád borul a síri csend?
   Vannak szívderítőbb csendek is. Itt van például a puha fehér csend, amikor leesik a hó, fantasztikus csend ül a szikrázóan fehér tájon. Tehát a csend ülni is tud? Érdekes.
   És mit gondolsz a fekete csendről? Borús, csillagtalan éjszaka leszáll a városra a csend. Ezek szerint szállni is tud? Éjszaka felijedsz, mert rosszat álmodtál és egyszer csak azt érzed, hogy körbevesz a néma csend. Hogy mikre nem képes?
   Csodálatos a zenehallgatás utáni csend is, amikor még az utolsó dallamok zsongnak bongnak benned, de a csend átveszi lassan az uralmat feletted. Néha belopózik lelkedbe a jóleső csend. Elfáradtál és elnyúlsz megszokott fotelodban, mert vágysz egy kis nyugodt csendre.
   Milyen is a vihar előtti csend? Tragédiát jósló. Elhallgatnak a madarak, szellő se libben, mindenki és minden érzékeli, hogy most valami rossz következik. A viharutáni csend a megdöbbenés csendje, ami ráterpeszkedik a lerombolt tájra, élőre és élettelenre.
   Egyszer meghallgatnám a sivatag csendjét is, ahol a végtelen vörös homoktenger némán hömpölyög. Szívesen megtapasztalnám a sarkvidékek csendjét a zordon jégmezők felett, amit néha csak a jég rianása tör meg.
    A világmindenség végtelen csendjében a csillagok és bolygók hangtalanul róják útjukat. A Nap és a Hold nap mint nap csendben váltják egymást, életet lehelve Földünkbe.
   Csak egy kis szócska: CSEND, mégis mennyi mindent jelent, pedig színtelen, szagtalan, megfoghatatlan és leírhatatlan.
    Bevallom legjobban azt a csendet szeretem, amikor megfogod a kezem. Tenyereden érzem a szíved lüktetését, közben szinte hallom a csendet két szívdobbanás között. Jó ez a beszédes csend, elringat, megnyugtat és boldoggá tesz.
   A legszebb csend a szeretet és az összetartozás csendje, megőrzöm híven szívem elnémulásáig...a síri csendig. 

Rovatok: 
Irodalom