Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Soltész Irén
  szerkesztő
Takács Mária
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
Hollósi-Simon István

  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Apró Piroska és a titkok . Több, mint anyós

zsuzsa
zsuzsa képe

Gyurcsány Ferenc anyósa az ország egyik legtitokzatosabb személyisége. 

     Apró Piroska hatalmáról legendák sora kering. Az ország egyik legbefolyásosabb családjába született. Veje révén most is a legbefolyásosabb család tagja. Az ismerősei szerint rendkívül éles eszű és mindig sima modorú hölgy idén 60 éves. Egy házban, de külön lakrészben él lánya családjával, azaz Gyurcsány Ferenccel. A villát még édesapjának, Apró Antalnak utalták ki, kertszomszédjuk Kádár János volt.  

     Apró Piroska mára megvált minden tisztségétől, hivatalosan főállású nagymama, idejét unokáinak szenteli. A Szalay utcában azonban van egy irodája is, ahol lányának, Dobrev Klárának az alapítványa működik. Az Altus vezetői is ott dolgoznak. Hetente néhányszor bemegy, találkozik emberekkel, telefonálgat.

Apró Piroskával kapcsolatban három izgalmas kérdést szokás feszegetni: Hogyan tudta kihasználni családja politikai örökségét saját befolyásának növelésére? Mennyit köszönhet személyes befolyásának Gyurcsány Ferenc, akár mint üzletember, akár mint politikus? Mennyiben befolyásolta a magyar belpolitikai életet a rendszerváltás óta?         
Ezekre a kérdésekre nehéz egyértelmű választ adni, hiszen az emberi viszonyok bonyolultabbak, mint az összeesküvés-elméletek. Ha egy híres ember bemegy egy közértbe, mindenképpen másképp néznek rá, mint a többiekre.

     Apró Antal lánya születése óta különleges közegben él, a hatalom centrumában, ahova bejáratosak titkosszolgálati főnökök, miniszterek és nagy állami cégek vezetői. Ma is igaz, hogy sokszor elég valamiről elmondania a véleményét ahhoz, hogy jelentős döntéseket és fontos pozícióban lévő embereket befolyásoljon. Általában nem kér vagy utasít, hanem csak megjegyzést tesz, de elejtett szavainak súlyuk van. Apró Piroska beleszületett a hatalomba, és most is közelről figyelheti és informálisan befolyásolhatja a döntéseket. 

"Amikor újságírók keresték, mindig mondtuk, hogy átadjuk az üzenetet, de ne reménykedjenek. Piroska soha senkinek sem nyilatkozott" - mondta az Altus egyik volt munkatársa. (Apró Piroska 1997-2002 között volt Gyurcsány Ferenc cégénél az igazgatótanács elnöke.)

"Egyetlen egyszer fordult meg a fejében, kiáll a nyilvánosság elé, amikor a férjéről cikkeztek. Az eset nagyon felháborította, de aztán inkább akkor sem állt ki" - mondta egy forrásunk, a Gigastorage-ügyre célozva, amikor Dobrev Pétert a HVG összefüggésbe hozta a bolgár titkosszolgálattal és egy francia-bolgár szélhámossal. Apró Piroska helyett akkor a jogászai léptek, és a hetilap helyreigazításra kényszerült.

     Apró Piroska ehhez a portréhoz sem akart nyilatkozni, megkeresésünket határozottan elutasította. Sok közeli ismerőse, barátja arra hivatkozva nem vállalta még a névtelen nyilatkozatot sem, hogy "Piroska nem szereti a nyilvánosságot, ezt tiszteletben kell tartani". Akik mégis beszéltek róla, mindannyian azt kérték, hogy se a nevüket se a tisztségüket ne írjuk meg. Azok is, akik ma már távol dolgoznak Aprótól vagy családjától, úgy vélik, hogy hátrány érheti őket, ha beszélnek Piroskáról.

     Apró Piroska aurája akkor is félelmetes, ha a legtöbben kifejezetten kedves és konfliktuskerülő embernek írták le. Szinte minden forrásunk szerint ereje jóval nagyobb, mint amekkorának látszik. Ha Apró Piroska nem is akkora hatalmú ember, mint sokan vélik, annyit sikerült elhitetnie magáról, hogy jobb nem rosszban lenni vele.

Szovjet internátus

     Apró Piroska kemény időkben született, apja a korszak egy fontos politikusa. A család akkori életéről nem sikerült sokat megtudnunk, egy történet azért árulkodó. Egy pedagógus szakember mesélte: "Moszkvában jártunk, talán 1960-ban, és találkoztunk egy főváros környéki iskola igazgatójával. Egy olyan intézményt vezetett, ami Makarenko elvei szerint működött, és az ottani módszerekről beszélgettünk. Egyszer csak azt mondta, hogy az »önök egyik vezetőjének a lánya is hozzánk jár. Otthon nem bírtak vele, és ide küldték. Apró Antal lányáról van szó«."

     Piroska akkoriban 15 éves lehetett. Más forrásból azt hallottuk, hogy fiatal korában sok problémája volt lázadó természete miatt, és ezért küldték - apja közbenjárására - bulgáriai külszolgálatra.

Titkos emberek között

     Apró Piroska lényegében beleszületett a titkokba. Kilencéves volt 1956-ban, amikor édesapja máig tisztázatlan körülmények között egyik aláírója lett a Kádár János vezette új kormány kiáltványának. Apró Antal összesen 31 évig volt a különböző néven működő kommunista párt politikai bizottságának tagja, 1945-1989 között parlamenti képviselő. Ő beszélt a párt nevében Rajk László újratemetésén arról, hogy koncepciós per Magyarországon soha többé nem fordulhat elő, és ő jelentette be az Országgyűlésben Nagy Imre kivégzését is. Nem számított a legbefolyásosabb politikusok közé, inkább csak sodródott az eseményekkel. Viszont évtizedekig minden, az ország életét alapvetően meghatározó döntésnél ott volt.

     Piroska testvére, ifjabb Apró Antal - több kommunista vezető gyerekéhez hasonlóan - a titkosszolgálatnál dolgozott, a Medgyessy Pétert is beszervező III/II-es főcsoportfőnökségnél. Fontosságát jellemzi, hogy az első szabadon választott Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt a titkosszolgálatokért felelős miniszter, Boross Péter név szerint megemlítette.

     Boross arról beszélt, hogy a III/III-asokon kívül szakértelmük miatt szinte mindenkit megtartottak a nemzetbiztonságiak közül a demokráciában is, kivéve az olyan kommunista nagykutyákat, mint például ifj. Apró Antal. Ezt a tizenhét évvel ezelőtti ülés egyik résztvevője mondta.

     A rendszerváltás után ifj. Apró Antal magánnyomozói vállalkozásokba fogott, elsőnek az S-Komplex nevűt alapította meg. Az S-Komplex többek között a ferihegyi repülőtér biztonságán is őrködött. A cég felügyelő bizottságának három évig Apró  Piroska is tagja volt. Információink szerint ifj. Apró Antal nemzetbiztonsági szakértőként egyes ügyekben dolgozott a Horn-kormánynak is.

      Az S-Komplexnél volt társtulajdonos néhai Nagy Lajos, aki 1990-ben a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBH) vezette. Nagy a család közeli barátjának számított. A III/I-es csoportfőnökség kötelékében Saigonban, illetve a 80-as években New York-ban szolgált. Amerikában a magyar kémelhárítás második embere volt. A 2006-ban elhunyt férfi fiatal özvegye, Nagyné Svoboda Petra 2002 óta Apró Piroska mellett dolgozik, a titkárnője.

     Apró Piroska unokatestvére, Vajda József is magas rangú titkosszolgálati vezető volt, 1994-ben az NBH második emberévé nevezték ki. Ifj. Apró Antal gyermekei - Piroska unokahúga és unokaöccse - magánnyomozó-irodákat vezetnek.

Közkedvelt vélekedés a jobboldalon és publicisztikák visszatérő fordulata, hogy idősebb Apró Antal maga is titkosszolgálati ember volt, jobbos toposz, hogy a KGB őt bízta meg Kádár János megfigyelésével. Erre azonban semmilyen bizonyíték sincs, és az általunk megkérdezett tekintélyes történész szakértő szerint ez egyáltalán nem valószínű.

Mata Hari a Gyurcsány nagyi?

     Sokat emlegetett pletyka, hogy Apró Piroska maga is ügynök volt a gazdasági hírszerzésnél. Apró Piroska a rendszerváltás előtt külkereskedelmi területen dolgozott. 1970-74 között a bulgáriai magyar kereskedelmi kirendeltség titkára volt, majd 1980-ban visszatért Szófiába, akkor már a kirendeltség helyettes vezetőjeként. Egy év múlva a Külkereskedelmi Minisztériumhoz került, ahol 1988-ban miniszter-helyettessé nevezték ki. A szófiai kiküldetések - mint akkoriban szinte minden állami kiküldetés - nagy eséllyel együtt járhatott jelentési kötelezettséggel. Második kint tartózkodása alatt, a kirendeltség második embere lévén, szinte bizonyos, hogy komolyabb jelentéseket is írattak vele. 

      A minőségi hordozható Minivizor készülékek a Videoton gyárában

Kenedi János kutatásai szerint a magyar és a bolgár titkosszolgálatok élen jártak a nyugati technológiák vasfüggöny mögé csempészésében. A Videoton az egyik legfontosabb keleti üzem volt, amelyik elég sikeresen másolt a COCOM-listás (tehát a kommunista rezsimek előtt titkolt technológiának számító) termékeket. Apró Piroska a két bolgár kiküldetés között a Videotonnál dolgozott, különböző vezető pozíciókban.

     Apró Piroska a Videotonnál számítástechnikai igazgató-helyetességig vitte, és a Videoton elsősorban számítástechnikai termékeket koppintott. Ezt a cég lapunknak dolgozó egykori mérnöke is megerősítette, azt azonban nem tudta, hogy Apró Piroskának volt-e köze a kémkedéshez: "Piroska Budapesten dolgozott, a központi irodában, nem a fehérvári gyárnál. Külkereskedelmi területen mozgott, főleg a bolgárokkal tárgyalt."

Szerelem vagy utasított nász?

     Apró Prisoka férjéről, Dobrev Péterről is kering a pletyka, hogy a bolgár titkosszolgálat embere lehetett. Ezt a hazai jobboldali publicisták hajlamosak kész tényként kezelni, bizonyíték azonban erre sincs. Piroska első szófiai tartózkodása alatt ismerkedett meg Péterrel, aki később bolgár cégek magyarországi képviseletén dolgozott Budapesten. Ezek többek véleménye szerint a bolgár titkosszolgálat fedőcégei voltak, de ezek az állítások sincsenek bizonyítva.

     Hogy a feltételezéseken alapuló találgatásokkal óvatosan kell bánni, jól mutatja a Google találati listája: Dobrev Péterre keresve több tucat írást olvashatunk arról, hogy a pápa elleni 1981-es merényletet is biztosan ő szervezte. Ezt azonban csupán arra hivatkozva állítják a többségükben anonim szerzők, hogy "hiszen a támadás mögött bolgár titkosszolgálat állt".

     A korabeli viszonyokat jól ismerő egyik forrásunk szerint tipikusak voltak a pártelitben a felülről irányított, dinasztikus, internacionalista házasságok, és ebbe a képbe beleférhetett a Dobrev–Apró-nász is. Közeli ismerőseik nem kételkednek abban, hogy tényleg szerették egymást. A család egyik barátja úgy látta, hogy kifejezetten meghitt volt a viszonyuk, szabad idejükben sokat utaztak, idősebb korukban is kedvelték a kalandosabb kirándulásokat, például sivatagi túrát tettek a 90-es évek végén. Dobrev Péter 2002-ben hunyt el.

Kutattak a beosztott után

     Tény, hogy Apró Piroska körül sokan foglalkoztak titkosszolgálati tevékenységgel. Tartózkodó és diplomatikus modorára nyilván hatott, hogy titkokkal teli emberek között nőtt fel. Több vele kapcsolatba került ember is úgy érezte, hogy különleges, titokzatos légkör lengi körül.

     A már említett családi barát és volt NBH-főnök, Nagy Lajos állítólag magánnyomozói megbízásokat kapott a 2000-es évek elején Apró Piroskától, akinek üzleti ügyei intézéséhez kellettek bizalmas információk. Forrásunk ezt nem tudta bizonyítani, de személyes élményei alapján meg volt győződve igazáról.

     Más forrásból azt hallottuk, hogy ifj. Apró Antal is rendszeresen szállít híreket a családnak. Informátorunk szerint évek óta azt terjeszti magáról, hogy a Gyurcsány-kormány megalakulása óta összeveszett Piroskával és családjával is. "Így akar az elégedetlenkedők közelébe férkőzni, és ha Feri ellen készülnek valamire, azt időben kiszagolni. Persze hülye, aki hisz a Tóninak, nem is tudom, hogy van-e még ilyen" - mondta a baloldali elitet jól ismerő forrásunk. Máshonnan úgy értesültünk, hogy az Apró testvérek viszonya kifejezetten jó, Antal rendszeresen látogatja Piroskát a Szalay utcai irodában. 

"Piroska titkárnőjének le kell adni, hogy ki és mikor megy be Klára alapítványához" 

     Van olyan volt altusos, aki meg van győződve róla, hogy kutattak a múltjában. "Olyan dolgokat tudtak a családomról meg az iskoláimról, amiket én biztos, hogy sohasem mondtam a cégnél senkinek." A Szalay utcai iroda úgy tűnik, mintha konspiratívan működne: "Piroska és Klára vendégeit ügyesen kell irányítani, ha nem akarják, hogy találkozzanak egymással. Máskor viszont kívánatos, hogy aki Klárához megy, az beugorjon Piroskához is, vagy fordítva."

Medgyessyvel járt...

Apró Piroska a közgazdasági Egymástól teljesen függetlenül szinte az összes forrásunk fontosnak tartotta megjegyezni, hogy szerelmi kapcsolat is volt köztük. Ez a hatvanas évek második felében történt. 

Medgyessy Péter és Apró Piroska viszonya később is baráti maradt, bár egy ismerős szerint "Piroska Pétert intellektuálisan sohasem tartotta nagyon sokra". Mindenesetre rendszeresen beszéltek egymással, akkor is, amikor Medgyessy miniszterelnök volt. A jó viszony azt jelentette, hogy például a Budapest Airport igazgatótanácsi elnökeként Apró Piroska rendszeresen kezdte így hivatalos megbeszéléseken mondandóját: "beszéltem a Péterrel, és szerinte...". Ilyenkor mindenki tudta, hogy a miniszterelnökről beszél. A könnyed hivatkozás nagy súlyt adott szavainak. 

Medgyessyvel való kapcsolata sok kombinációra adott okot. Egy elképzelés szerint Medgyessy gyorsan induló karrierjét az Apró családnak köszönheti: a friss diplomás közgazdász alig néhány hónappal az egyetem elvégzése után a Pénzügyminisztériumban kapott állást, ahol a rendszerváltásig   folyamatosan ívelt a karrierje. (Medgyessy korábbi visszaemlékezéseiben mindig azt mondta, hogy egy professzora hívta a tárcához, aki még az egyetemen figyelt fel tehetségére.) Amikor Apró Piroska a Külkereskedelmi Minisztériumnál volt miniszterhelyettes, rendszeresen járt egyeztetésre a PM-be, ahol Medgyessy volt a miniszter. 

Klára és Feri is szerepet kapott Medgyessy kampánystábjában

Medgyessy pénzügyminisztersége alatt vásárolta meg az Altus a tárcától a Perfekt Rt.-t, ez volt a cégcsoport egyik legértékesebb beszerzése. Annak idején nagy feltűnést keltett, hogy az oktatással foglalkozó és minden megyében komoly intézményrendszerrel és jó kapcsolatokkal bíró Perfekt privatizáció utáni első évnyitó ünnepélyén Medgyessy is beszédet mondott.

Az ellenzék gyanúsnak találta, hogy a miniszter miért megy el a tárcája által eladott cég évindító bulijára. Az üzlet nyélbeütése előtt nem sokkal jött össze Gyurcsány Ferenc Piroska lányával. Akkoriban Piroska még nem dolgozott hivatalosan az Altusnál. (A Perfekt Rt. másik új résztulajdonosa egy, az SZDSZ-hez kötődő üzletember, Virág Attila volt. 2002-ben Virág megvette az Altus részét is.)

Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc is fontos szerepet kapott Medgyessy Péter kampánystábjában. Az MSZP ügyeit ismerő forrásaink biztosak benne, hogy az ifjú házaspár Piroska hátszele nélkül nehezen kerülhetett volna be a csapatba. Medgyessy győzelme után Klára az EU-pénzeket kezelő Nemzeti Fejlesztési Hivatalnál kapott vezető pozíciót, Ferenc pedig először miniszterelnöki tanácsadó, majd ifjúsági és sportminiszter lett. 2004-ben Medgyessy megpróbálta leváltani Gyurcsányt, aki a koalíciós vitát felhasználva végül a maga javára döntötte el hatalmi harcukat.

Apró Piroska sohasem viselt funkciót az MSZP-ben, és pozíciót igénylő politikai ambíciói sem igen voltak. Inkább a háttérben akart mindig is meghatározó figura maradni. "Ő a magyar politikai-gazdasági élet nagyasszonya akart lenni - mondta róla egy ismerőse. - Egy normális országban igazi lady lenne, aki a társasági élet központja, aki mindenkit ismer, és akit mindenki tisztel. Ezt élvezi a legjobban, embereket összehozni, kapcsolatokat szervezni."

Politikai beágyazottsága már az MSZMP-ben is erős volt, hiszen miniszterhelyettességig vitte. A Külkereskedelmi Minisztérium egy korábbi dolgozója szerint ez a tárca az átlagosnál jobban át politizált volt.

"Természetesen minden minisztériumot a pártközpontból irányítottak valójában, de voltak kifejezetten szocialista tárcák, amelyeknek nem volt történelmi hagyományuk, és kifejezetten a tervgazdasági működés kedvéért hoztak létre. Ilyen volt az ipari és a külkereskedelmi tárca is. A legfontosabb a KGST-vonal volt természetesen, Piroska ezan a területen működött. A minisztérium munkatársai sokat utazhattak, a politikai megbízhatóság itt sokkal fontosabb volt, mint például az oktatási tárcánál." - emlékezett a volt kolléga.

1990-ben Apró Piroska kapott egy irodát a Köztársaság téren, az MSZP székházában. A pártelnök, Horn Gyula stábjában dolgozott, a párt egyik akkor vezető politikusa szerint elsősorban gazdasági ügyek tartoztak hozzá. 1991-92-ben ügyvezető igazgatója volt a Kossuth Kereskedőháznak. A céget valójában Máté László, az MSZP akkori pártpénztárnoka irányította. A Kereskedőház állami cégeket vásárolt meg, tisztségviselőinek többsége magas rangú MSZP-s politikus volt, többek között Bakonyi Tibor és Csintalan Sándor.

A cég ügyeit ismerő informátorunk szerint Máté intézett szinte mindent, és a társaságot a párt finanszírozására is használták. Később Piroska elmaradozott a párttól, és inkább üzletasszonyként tevékenykedett. Állítólag a párt pénzügyeit aktuálisan kezelőket aggasztotta a jelenléte, Máté László pedig kifejezetten örült távozásának.

Hornnal csak négy hónapig bírták egymást

Az MSZP 1994-es győzelme után néhány hónapra Apró Piroska fontos pozícióba került: Horn Gyula miniszterelnök kabinetfőnökévé nevezte ki. A bizalmi állás azonban csak néhány hónapig tartott, 94 júliusától novemberig. Több forrásunk szerint Hornnak nem volt ínyére, hogy Piroska önjáróan intézkedett.

"Horn inkább egy titkárnősebb embert akart, nem jöttek ki jól egymással. Horn maga szerette intézni az ügyeit, a Tóth András-féle szürkébb figurákat kedvelte (Tóth követte Aprót a kabinetfőnöki poszton)." - mondta egyik forrásunk. Apró Piroska határozott és céltudatos személyiség, kapcsolatuk a szintén önjáró Hornnal reménytelen volt.

Mindenesetre Horn volt az első hivatalban lévő miniszterelnök, akinek munkájára befolyása lehetett. A későbbiek közül rendszeresen beszélt Medgyessy Péterrel, illetve egy háztartásba került Gyurcsány Ferenccel. A baloldalnak még nem volt olyan miniszterelnöke, akihez ne fűzte volna különlegesen szoros kapcsolat.

A miniszterelnökön kívül kifejezetten baráti a viszonya a Horn-érához kötődő szocialista vezetőkkel. Kiss Elemérrel például, aki Horn és Medgyessy alatt is vezette a Miniszterelnöki Hivatalt. Kiss korábban ügyvédként az Altusnak is dolgozott.

(Medgyessy alig egy év együttműködés után erkölcstelennek nevezte, hogy Kiss ügyvédi irodája egy állami cégnek is dolgozott, ezért a miniszter lemondott. Ez a kis részlet azért fontos, hogy látszódjon: a társaságból évtizedek óta ismerték egymást a szereplők, baráti és üzleti kötelékek keresztezték egymást, de szó sem volt arról, hogy egy egységes akaratú és teljhatalmú kör irányította volna az országot, a háttérben a hálót szövögető Apró Piroskával. A viszonyok ennél jóval bonyolultabbak voltak.)

Apró a Medgyessy-kormány idején bejáratos volt Draskovics Tibor akkori pénzügyminiszterhez is. Úgy tudjuk, hogy Apró Piroskának baráti a kapcsolata Gál Zoltánnal, aki a rendszerváltás előtti években a belügyminisztériumban ért karriere csúcsára, a Horn-kormány idején pedig az Országgyűlés elnöke volt. Az ő fia Gál J. Zoltán, Medgyessy volt szóvivője és Gyurcsány Ferenc egyik legszorosabb politikai szövetsége, jelenleg a MEH államtitkára.

Apró Piroska politikus barátnői közé tartozik Csiha Judit is. Csiha a Horn-kormány idején privatizációs miniszter volt, jelenleg is parlamenti képviselő. Apró és Csiha közös barátnője Lajta Katalin, aki különböző állami vállalatoknál töltött be vezető pozíciókat, többek között a fővárosi önkormányzat vagyonkezelőjénél és az MVM Rt-nél is. Utóbbinál Apró Piroska tanácsadóként dolgozott, Lajta befektetési igazgatóhelyettesi megbízatásával egyidőben.

A három nő állítólag "öreg tyúkok kávézni mennek" vicces kiszólással indult rendszeresen beszélgetni a Köztársaság térről a kilencvenes évek elején. A sajtóval ugyan Piroska nincs közelebbi kapcsolatban, de úgy tudjuk, hogy irodájának visszatérő vendége a mai napig Juszt László tévériporter.

Vej a csúcson

"Elsősorban a Kovács László előtti pártelittel van jóban" - mondta Piroska kapcsolatrendszerét jól ismerő forrásunk. Ez a kapcsolatrendszer szerinte jelentősen hozzájárult Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké válásához.

"A régi öregek a hivatalos pártvezetésből 2004-re kiszorultak, de nem akarták, hogy nélkülük dőljenek el a dolgok. Az informális befolyással bíró nagy öregek áldásukat adták Gyurcsány miniszterelnökségére, mert azt gondolták, hogy Piroska vejét inkább kézben tarthatják, mint egy pártba jobban beágyazott embert, mondjuk Kiss Pétert. 

Valószínűleg csalódniuk kellett, mert Gyurcsány elég önjáró figura, de ez a megelőlegezett bizalom a részükről komoly segítséget jelentett 2004 augusztusában (akkor dőlt el, hogy Medgyessyt ki kövesse a kormányfői poszton - szerk.)."

A család több ismerőse szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki pozíciójára már jóval 2004 előtt készültek. A legmeredekebb verzió szerint a Dobrev Klárával kötött házasság is Apró Piroska tervei szerint valósult meg, aki "saját életéből kiindulva" nem kifogásolta a "dinasztikus házasságot".

Ezzel a véleménnyel határozottan szemben áll egy Dobrev Klárát közelről ismerő személy véleménye, akinek meggyőződése, hogy a fiatalok kapcsolata őszinte szereteten alapszik. Ezt a család több ismerőse is megerősítette, a Piroska által szőtt háló itt is túlzásnak, összeesküvés-elméletnek tűnik.

Egy ismerős így foglalta össze tapasztalatait: "Mint zsák a foltját, úgy találták meg egymást. Piroska tudta, hogy nevével és egy férfiközpontú politikai világban saját jogán sohasem szerezheti meg a hatalmat. Ferit pedig sohasem kellett bíztatni, hogy legyenek ambíciói. Ferinek remek az alkalmazkodó képessége, nagyon gyorsan tanul. Rengeteget tanult Piroskától, hogyan építse kapcsolatrendszerét, mik a társaság szabályai. Sok ajtót megnyitott Feri előtt, bizalmat szerzett neki."

Klárát egy diákkori ismerőse szerint mindig is magas pozícióra szánták, már középiskolában is azt mondták a háta mögött, hogy legalább miniszterfeleség lesz belőle. "Nagyon komolyan vette magát. Eljárt ugyan bulizni, de a hányás és csikkek között is kiskosztümben foglalt helyet." Klára már 22 évesen Baráth Etele MSZP-s főpolgármester-jelölt személyi titkára volt, és egy évvel később titkárságvezetői állást kapott a Pénzügyminisztériumban.

Gyurcsány 1990-ben úgy döntött, hogy végleg kiszáll a politikából, és üzletember lesz. Az ezredfordulón változtatta meg véleményét. Interjúiban többször beszélt arról, hogy egyszer csak úgy érezte, hogy a politika már jobban érdekli, mint az üzlet, például egy új szerelemhez hasonlította a feltámadó kíváncsiságát.

A családot közelről ismerők szerint ostoba leegyszerűsítés, hogy Apró Piroska határozza meg, hogy mit csináljon a lánya és a veje. "Klára legalább olyan akaratos, mint az anyja, egyáltalán nem mindig hagyja magát." "Feri meghallgatja Piroskát, aztán ha egyetért vele nagyban bólogat, ha meg nem, akkor leszarja, amit mond" - hallhattuk a véleményeket. Piroska hatása inkább útmutatásában és a telefonkönyvében érezhető.

Kláránál álltak sorban a miniszterek

A 2006-os kampány idején Piroska különösen hangsúlyozta, hogy ő teljesen kivonult a politikából és a gazdaságból is. Ugyanakkor erősen szorgalmazta, hogy lánya a kampány beindulása előtt áttegye az irodáját a Szalay utcai épületbe, ahová hetente többször ő is bejár ügyeket intézni. A házban feltűnően nagy mozgás volt a választási győzelem után.

Dobrev Klára irodájában több, később kinevezett miniszter is látogatást tett. Klára sokkal inkább benne van a napi politikában, mint az édesanyja. Hetente többször beszél telefonon Gál J. Zoltánnal, a MEH államtitkárával és Keszthelyi Andrással, a miniszterelnök főtanácsadójával. Általában utóbbiak   hívják Klárát és megbeszélik vele az aktuális ügyeket. Gyurcsány maga is rendszeresen hívja feleségét. Informátoraink szerint Klára informális befolyása a napi politikára sokkal erősebb, mint az édesanyjáé.

Piroskáról azt hallottuk, hogy régebben sokszor intette nagyobb óvatosságra és körültekintésre Gyurcsányt. Egy ismerős véleménye szerint taktikusabb és okosabb politikát tudna vinni, mint a forrófejűségre hajlamos miniszterelnök, bár az elmúlt évek erős támadásai mostanra Piroskát is megkeményítették.

 Apró Piroskát a baloldal eddigi összes kormányfőjéhez speciális viszony fűzte
Horn Gyulának kabinetfőnöke volt négy hónapig, de nem jöttek ki jól egymással.

Medgyessy Pétert diákkori szerelmeként üdvözölhette az ország élén. Gyurcsány Ferenc pedig a vejeként lett kormányfő, amiben sokat segíthetett Piroska kapcsolatrendszere.
Apró Piroska gazdasági karrierje Gyurcsány Ferenc sportminiszteri kinevezésével bicsaklott meg, 2003-ban. Amint Gyurcsány bekerült a kormányba, Piroska lemondott állami vállalatoknál betöltött vezető funkcióiról, nehogy összeférhetetlenséggel vádolják a családot. A Magyar Hitelbank, a Hungexpo, a Postabank, a Budapest Airport és az Altus voltak karrierjének legfontosabb állomásai, de számos további cégben viselt tisztségeket. A kiemelt vállalatok közül a Postabank kivételével mindenütt igazgatótanácsi elnök volt. Saját vállalkozása sohasem volt.

A privatizáció mestere

Apró Piroska ötleteivel nagyon sokat tett azért, hogy az Altus sikeres és gazdag cégbirodalommá nője ki magát. Az Altust Gyurcsány Ferenc kezdte építeni, akinek KISZ-es múltjából eleve voltak jó kapcsolatai, valamennyire tudta magától is, hogy mit érdemes megvásárolni. Saját jogán is ismert tűzközeli embereket, Kiss Elemér és Szilvásy György már partnere volt Klára előtt is. Az Altus legfontosabb üzleteit azonban 1995-ben kötötte az állammal. Ekkor már Gyurcsány együtt élt Klárával (1996-ban házasodtak össze).

A nagy vásárlásoknál lehetetlen bizonyítani, hogy Apró Piroska közbenjárása kellett, de a család legelfogultabb ismerősei szerint is legalább a tippeket biztosan Piroska adta. Ekkor volt hatalmon a Horn-kormány, amelynek befolyásos tagjaival máig különösen jó viszonyt ápol Piroska (lásd sorozatunk előző részét).
1995-ben költözött a Szalay utcai Altus-székhelyre a képviselői klub.

Ettől kezdve a parlamenti képviselők (minden oldalról) állandó vendégei lettek Gyurcsány Ferencnek. Szintén a politikai kapcsolatokat erősítette a Perfekt Rt. megvásárlása, aminek jelentőségét már előző cikkünkben méltattuk. A  Pénzügyminisztérium oktatással foglalkozó cége egy volt dolgozó szerint "aranybánya volt, 0 forint befektetéssel". A cégnek ugyanis az összes vidéki politikai vezetővel szoros kapcsolata volt. Ekkor szerezték meg a Balassagyarmati Fémipari Kft.-t, a Miniszterelnöki Hivataltól pedig a Lap- és Közlönykiadó Kft-t. És ekkor jut az Altus koronaékszeréhez, a MOTIM-hoz is.

"Vagyonomtól nem tudok, nem akarok megszabadulni, azt úgy kell működtetni, hogy magánüzlet  és közpolitika között világos határvonal legyen" - mondta Gyurcsány 2003-ban.
A MOTIM (Magyaróvári Timföldgyár és Műkorund Rt.) hozza a mai napig a legnagyobb bevételét az Altusnak. A céget gyakorlatilag teljes egészében hitelből vette meg az Altus. A közel 700 milliós hitelt pedig a Magyar Hitelbank adta, amelynek igazgatótanácsi elnöke akkoriban Apró Piroska volt.
Nem minden fenékig tejfel
Voltak sikertelen nagy tervek is ebben az évben. Kiss Elemér (MEH), Baja Ferenc (környezetvédelmi miniszter) és Dunai Imre (ipari miniszter) azt javasolták a kormánynak, hogy az általuk vezetett tárcák a Magyar Hitelbank, a Magyar Fejlesztési Bank és az Altus bevonásával hozzanak létre egy közös céget a három minisztérium gazdasági ügyeinek intézésére. Az Altus részesedése 15 százalék lett volna, a Hitelbank vezetésében pedig ekkor is ott volt

Apró Piroska. Ez lett volna a Korona Költségvetési Tanácsadó és Államigazgatási Ellátó Rt. A tervet végül a kormány elutasította. 
A másik bukott nagy üzlet a Fortus Rt.-hez kötődött. A céget az Altus és az MVM (Magyar Villamosművek) közösen alapították.

Apró Piroska akkoriban az MVM tanácsadója volt. A Fortus két olajtároló működtetésére jött létre, az Altus 9, a villamosművek 11 millióval szállt be. Azt tervezték, hogy az MVM beviszi a cégbe az összesen négymilliárd forintot érő két tárolót, amit állami pénzből nem sokkal azelőtt építettek. Az üzletet az Állami Számvevőszék akadályozta meg.

E sikertelen kísérletekből is látszik, hogy Apró Piroska a Horn-kormány idején sem volt mindenható. Viszont kapcsolatrendszerét és állami vállalatoknál betöltött pozícióit felhasználhatta az Altus gyarapodására. Legalábbis a MOTIM és a Fortus esetében egyértelmű, hogy Piroska olyan állami cégeknél volt vezető, amelyek az Altusnak hasznos üzletekre készültek.

Többek között ezeket az ügyeket is vizsgálta a Fidesz által életre hívott parlamenti bizottság. Ennek neve "az Apró–Gyurcsány-érdekkör privatizációból, állami megrendelésekből, illetve állami hitelekből történő meggazdagodásának titkairól" volt. A bizottság nem állapított meg semmit, de sokáig taglalták például a MOTIM-féle hitelt.

Amikor Hitelbanknál igazgatótanácsi elnök volt, a bank vezérigazgatói posztját Járai Zsigmond, a Fidesz későbbi pénzügyminisztere töltötte be. A bankot a Horn-kormány idején kettejük vezetésével készítették fel a privatizációra. Aprót itt kormányzati ellenőrnek tekintették. A bank egyik akkori vezető beosztású munkatársa szerint Járai és Apró kifejezetten jól kijöttek egymással. A Postabank privatizációját felügyelőbizottsági elnökként készítette elő. Mindkét banknál közvetlen munkatársa volt Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank mostani alelnöke, aki közeli barátnője lett. Az üzleti életből Apró másik régi barátnője, Ránky Katalin, a LOréal Magyarország vezérigazgatója.

Piroskának látványos konfliktusa csak a Budapest Airportnál volt. Kifejezetten rosszul alakult kapcsolata Hidvégi Gáborral, a repülőtér akkori vezérigazgatójával, akivel 2002-03 között kényszerültek együtt dolgozni. Hidvégi az SZDSZ embereként került oda, Apró Piroska inkább az MSZP részéről, de a kettejük között elmérgesedő viszonyt nem politikai szembenállás okozta. 
A konfliktust ismerők beszámolója alapján inkább a Horn-féle sikertelen kabinetfőnökséghez hasonlított: Apró Piroska sok mindenbe akart beleszólni, mire Hidvégi úgy érezte, hogy túllépi hatáskörét, ezért egyre kevesebb ügybe avatta be. Volt hogy hetekig sem szóltak egymáshoz, bár egymás melletti szobában dolgoztak.

Hidvégi állítólag úgy érezte, hogy Piroska folyamatosan fúrja őt a miniszterelnöknél és a pénzügyminiszternél. Piroska szakmai kifogásait ismételgette kollégájával szemben. Rögtön az elején összevesztek, hogy melyik cég legyen a BA könyvvizsgálója, ezt a csatát Hidvégi nyerte.

A vita egy földvásárlási ügynél fajult el, Hidvégi szerint Apró egy olyan üzletet erőltetett, amivel az állam nagyon rosszul járt volna, viszont komoly vagyonhoz juttathatott volna egy vállalkozói kört. Ez volt a Cargo-ügyként elhíresült történet. Nem értettek egyet a reptér fejlesztéséből kiakolbólított kanadai befektetők kártalanításának kezelésében sem. Végül Apró mondott le először pozíciójáról, de néhány hónappal később Hidvégi is távozni kényszerült.

Ismerősei szerint a vitákban Apró Piroska nagyon kellemetlen ellenfél. A nyílt konfliktusoktól tartózkodik, viszont a háttérből kínos helyzetbe tudja hozni az embert. Akikre neheztelt, azok körül elkezdett fogyni a levegő. A többi dolgozó nyílt vita nélkül is tudta, hogy az illető "problémás". Ha Piroska alig fogadta valaki köszönését, akkor olyan helyzet alakult ki, hogy jobb volt, ha az illető maga távozott. 
     Piroska a nyílt harctól lehetőleg tartózkodott. "Nem voltak konfliktusok, csak háttértárgyalások" - jellemezte valaki vezetői stílusát. Egyébként is visszafogott típus. Politikai kérdésekről csak nagyon szűk körben mond véleményt, még évek óta vele együtt dolgozó kollégák előtt is legfeljebb egy ajakbiggysztésre ragadtatja magát. Több volt altusos is megerősítette, hogy 1997-2002 között, amíg Piroska a cégnél volt, sohasem beszélt nyilvánosan politikáról. 
Pedig Gyurcsány az utolsó évben már Medgyessynél kezdte a napot, és a Köztársaság térről ment cégéhez dolgozni.

Főnökként is jellemző volt rá a finom modor. Volt beosztottjai különböző munkahelyekről szinte ugyanazokkal a szavakkal írták le stílusát: "Piroska sohasem utasít vagy követel". Helyette utalni szokott. "Jó lenne ha..." "Esetleg meg lehetne nézni, hogy..." Ha problémát észlelt, akkor sem szidott le soha senkit. "Szeretném tudni, hogy..." "Mi a magyarázata..." "Pontosan nem értem..." fordulatokat használja, ha problémát érez. "Ha beszél vele az ember, és valami hibádzik a munkában amit átnézett, akkor mindig kérdez.

Addig kérdez, amíg magad rá nem jössz, hogy valami nem stimmel. Hihetetlenül okos módszer. Persze kellemetlen is lehet, hiszen magadnak kell elismerned, hogy valamit elrontottál."
Minden ismerőse úgy tartja, hogy Apró Piroska nagyon okos. Remek társalgó, észrevételei és megjegyzései általában találóak. Jellemző, hogy sokkal felkészültebb egy-egy témában, mint azt partnere várja. Többen is kiemelték, hogy a mai napig szívesen tanul, nyitott az újdonságok iránt. "Nagyon hamar elkezdte használni például az internetet" - mondta valaki.
"Ezt mutassuk meg Piroskának!"

A különös tiszteletet az utóbbi években minden környezetben elvárta, bár allűrjei nem voltak. Általában közvetlen volt az alacsonyabb beosztottakkal is, de az fontos volt, hogy jelentős kérdésekben mindig kikérjék a véleményét. Akkor is, ha lehetett tudni, hogy az adott ügyben se hatásköre se szakértelme nincs. Különösen igaz volt ez az Altusnál. "Feri fontos ügyekben mindig nyomatékosan szólt, hogy ezt vagy azt mutassunk meg Piroskának is. Ő ezt mindig méltósággal tudomásul is vette, látszott, hogy fontos neki. Ugyanakkor valóban nem nagyon szólt bele olyanokba, amihez nem értett." 

 Apró Piroska körül ez a kötelező tisztelet a mai napig megvan. A Szalay utcai székházban Dobrev Klára beosztottjainak illik Piroskával is elbeszélgetniük, tanácsait és ötleteit meghallgatniuk. Az Altus   ott dolgozó vezetői szintén rendszeresen kikérik a véleményét. Tekintélye fenntartásának egyik fontos eszköze a magázódás. Ugyan az Altusnál fiatalabb férfiakkal dolgozott jórészt együtt, ahol így természetes volt a formálisabb viszony, máshol előfordult, hogy volt iskolatársával sem volt hajlandó tegeződni. Egy ismerős szerint Gyurcsánnyal is magázódnak.

Apró Piroska tekintélyét tovább erősítette, hogy az altusos munkatársak szerint sok esetben egyszerűbb volt bizonyos problémákkal hozzá fordulni, mint Gyurcsányhoz. Különösen az emberi viszonyok alakítására volt ez igaz. "Feri nem volt túl empatikus. Ha valaki kiakadt a stílusa miatt, akkor egyszerűen nem értette meg, hogy mi a baj. Piroskának viszont el lehetett mondani a problémát, megértő volt, és sokszor segített is. Rajta keresztül lehetett hatni Ferire."

Az Altus és a család

Állítólag Piroskától eredt az Altus különleges szellemisége is. A munkatársakat időnként összehívták az Apró-villa kertjébe egy kis sütögetésre, számon tartották a dolgozók születésnapjait, de még a családtagok sorsát is. Van aki nagyon szívesen emlékszik vissza erre a családias légkörre, másokat viszont inkább nyomasztott a munkahelyi és privát szféra összemosása. 
"Piroskának fontos volt, hogy aki bekerült a nagy családba, azokról mindig gondoskodjon. Ez így volt a munkahelyen is, de a magánéletben is. Amikor Gyurcsány előző felesége összeomlott a válás után, akkor például állást szereztek neki Baja Ferenc mellett. (Baja akkor környezetvédelmi miniszter volt.)" (Gyurcsány Ferenc Klára előtti, Edina nevű feleségét nagyon megviselte a válás, erről Debreczeni József így ír Az új miniszterelnök című könyvében: "Edinát nagyon megdöbbenti a nem várt fordulat, és csak nagyon lassan, hosszú évek alatt tudja feldolgozni a történteket.")

Piroskának volt olyan volt beosztottja, aki szerint manipulálták az embereket. Szívességekkel kenyerezték le a dolgozókat, majd idővel, ha szükség volt szolgálataikra, akkor benyújtották a számlát. "Engem az egész a Keresztapára emlékeztetett." Más szerint viszont ezek emberi gesztusok voltak. "Amikor az egyik kolléga felesége terhes volt, mesélte bent, hogy a felesége folyton madártejet kíván. Az egyik vasárnap reggel nyolckor a Feri becsöngetett hozzájuk, egy tál általa frissen főzött madártejjel.

Persze, hogy az ember jól érezte magát ilyen munkahelyen, hiába volt sok a meló."
A volt kollégák véleménye erősen megoszlik abban, hogy 
Piroskának van-e üzleti érzéke. Van, aki szerint remekül ért az üzlethez, elég ránéznie egy többoldalas szerződésre, hogy kiszúrja a hibát. Azt is mondták, hogy remek megérzései vannak, bár az Altusnak volt olyan vásárlása, amit kifejezetten Piroska erőltetett, és aztán nagyot buktak rajta. Van, aki szerint egyáltalán nincs üzleti vénája, és inkább csak a kapcsolatépítéshez ért. Mindig van ötlete, hogy egy-egy ügyben kit érdemes megkeresni, kivel lehetne együttműködni, és meg is szervezi ezeket a találkozókat. Egy volt beosztottja így emlékszik rá: "Én sosem láttam őt úgy igazán dolgozni. Kávézgatott, ebédelgetett, netvörkölt."

Rovatok: 
Politika