Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Független Újságírók Szövetségének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes

Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Bakonyiéknál Los Gatosban

Marika Lovász
Marika Lovász képe
Több, kisebb - nagyobb településen jártam a Szilicium völgyben, itt élő magyarok jóvoltából.
Los Gatosban laknak Bakonyiék, akik nagyon fontosnak tartották, hogy legalább egy éjszakát náluk is letöltsek. Soha nem fogom elfelejteni ezt a kedves házaspárt sem, mert éreztem, nem az a fontos nekik, hogy lássam ők hogyan élnek, hanem az, hogy itt van otthonról egy magyar ember, akit mi is vendégül láthatunk.

Stanford... árkád és a templom monstruma... Ifjúsági fellegvár...
Feri jött értem egy nagy autóval, hogy megmutasson nekem pár kiemelt városrészt. Jelesül Stanford egyetemvárost elsőre. A megtekintetett objektumoknál olvasható és képekkel is dokumentáltam a látottakat. Mondhatom felejthetetlen élmény volt. Stanfordi emlékeim olvasását semmiképpen ne hagyjátok ki.
.Ugyancsak Feri bevitt egy magán repülőtérre. Ámultam csak! Úgy sorakoztak a kisgépek a téren, mint autók egy parkolóban, miközben a kifutón egymásután szálltak fel és le a gépek. Azt mondja Feri, neki is volt saját gépe, amit idővel elcserélt lovakra! Közvetlen közelről ennyi repülőgépet még soha nem láttam.
Bemutatta Feri azt az üzemet, amely a saját tulajdona, s itt megismertem egy Budapesti fiatalembert, aki most itt tanul, és közben Ferinél dolgozik. 
Tehát itt vagyok Los Gatosban, a pöttyös macskák őshelyén. Los Gatos a macskák hegye. Aki itt él azt tartja... ez a Budapestiek Rózsadombja. Ismerem a Rózsadombot, hiszen negyvenhárom évig Budapesten éltem, van összehasonlítási alapom, valóban sok a hasonlatosság, ámbár az éghajlati tényezők virágosabbá teszik Los Gatost.

A civilizáció hatására kihaltak...csak szimbólum jelenlétük...
Macskák őrzik - szobrok - a művésznegyedben a művészek birtokait, illetve annak bejáratát! Meg kell említenem pár világhírű művész nevét, akik itt éltek, alkottak, s akikre a város nagyon büszke, s magukénak vallják őket. Akiket mi magyarok is ismerhetünk: itt élt Yehudi Menuin hegedűvirtuóz és itt írta a nálunk is ismert John Steinbeck, leghíresebb regényét az Érik a gyümölcsöt. Láthattam a harag szőlőültetvényét, ahol "emberek lelkében nőnek és nehezednek, s várják a szüretet, a harag gyümölcsei". Az itt dolgozó, s a végtelenségig kihasznált munkások haragjának negyede ez a terület! Ezért a könyvért Steinbeck Nóbel díjat kapott. Az itt érő szőlő pedig mézédes lett.
A város legnagyobb üzeme a Net-Flix, mindössze húsz éves cég, amelyen keresztül alkalmazzák a legintelligensebb Smart tévék illetve Okostelefonok hozzáférését.. Számítástecnikai iskoláiban diákok ezrei tanulnak. Itt van a székhelye az internetes filmterjesztésnek is.

Rózsadomb Los Gatosban...

Los Gatos, San Jose elővárosa, házai a gyakori földrengések miatt többnyire fából építettek, de Feri elvitt engem Édesapja egykori házába, amely épület a magyarokra jellemzően, mégiscsak kőből épült, és áll ma is, gyönyörű környezetben, a kertben medencével, és csodálatosan gondozott parkban.

Estére Feri felesége Ilonka is csatlakozott hozzánk, és nagyot sétáltunk az óvárosba. Hangulatos ódon épületek, hullámzó tömeg, többnyire fiatalok, itt lakó egyetemisták, mindenféle nációja az utcán. Kellemes vacsora egy étteremben, majd egy otthoni gyümölcsteázás a kertben, reggel pedig irány a hegyoldal! Van itt egy lovaspark, ahol Bakonyiék lovaikat parkoltatják!.

A lovasfarmon... Feriék ezekkel a lovakkal, díszmagyarban járnak Kalifornia jeles magyar rendezvényeire...
A farmon saját lóistállóban négy lovat tartanak. Ezekkel a lovakkal, Feri minden jelesebb magyar eseményen részt vesz. Magyar ruhában, magyar büszkeséggel. Nem tudom kihagyni, hogy elmondjam dióhéjas történetüket. Feri az édesapját ment ki meglátogatni 15 éves korában. S kint maradt. Nemcsak magyarságát őrzi, s mutatja minden nációnak a rendezvényeken, de a magyar nyelvet olyan csodálatosan őrzi, minden akcentus nélkül, mint aki soha nem hagyta el hazáját. Pedig ennek már több mint ötven éve múlott el. Ilonka a Rózsadombról vándorolt ki két gyermekével a nyolcvanas évek elején. Kaliforniában találkoztak, egy életre!
S nem tudom kihagyni a reggelizést egy mexikói étteremben. Miután asztalunkon volt a bőséges, magyaros reggeli! Feri és Ilonka megfogta a kezem, és Feri hangosan imádkozni kezdett. Megrendültem az érzéstől! az asztalunkhoz gőzölgő kávét hozó felszolgálónő az imádság idejére megállt, és tisztelettel végighallgatta az imát, majd miután elengedtük egymás kezét, hangosan Áment mondott! Reggelinél közös imádságot még sohasem hallottam. És bár Feri magyarul mondta imáját, mégis mindenki tudta, itt imádság hangzik Istenhez.

Bemutató augusztus 20-án San Franciscoban
A kapott emlékeket, és ezt az imát soha nem fogom elfejteni nektek kedves Bakonyiék! Isten áldjon meg benneteket...
Rovatok: 
Irodalom