Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Graholy Zoé
  főszerkesztő-helyettes
Soltész Irén
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Debrecen Virágkarneválja

szeda2
szeda2 képe

 

Debrecenben születtem. Mivel nagyon szeretem a városomat, ezért úgy gondolom szükséges, az egyik legfontosabb eseményét megemlítenem.  A hajdúsági város nevezetessége, a Debreceni Virágkarnevál, mely már hagyománnyá nőtte ki magát. Az elmúlt század során sőt, az óta sem csökkenve, nőtt a résztvevők száma.
Mióta az eszem tudom, létezik ez az esemény és lelkesen készültünk rá, mi is mint gyerekek, sőt látva a felnőttektől, mindig központi szerepet játszott a családok, iskolák életében.
Az ünnepi hangulatot fokozta a kora reggeli felkelés, a piknik kosár feltöltése, és a hosszú séta, hogy minél jobb helyet foglaljunk le magunknak a tervezett útvonal mentén. Gyermekként, ezek felejthetetlen emlékekként maradtak meg. Felnőve örömmel adtuk tovább gyermekeinknek.

Kicsit a múltját kutatva, magam is meglepődtem, hogy már a múlt század legelejére nyúlik vissza a történelme. Az 1900-as évben említik, amikor is kerékpárversenyt és virág korzót hirdettek, amit nagy pompával készültek megrendezni. Fontosnak tartom idézni a történelmi adatokat, hogy akik szeretnének tájékozódni ezen a téren, pontos információt kapjanak.

„1905 májusában felhívás jelent meg a Debreceni Mentő Egyesület alapítására. Ekkoriban ugyanis a 80 ezres Debrecenben, ha valakit baleset ért, időbe telt, míg orvost kerítettek. Az Egyesület 1905. június 14-én megrendezte a virág kocsi-korzót a város főutcáján azért, hogy a bevételből mentőkocsit vásároljanak. A menet, amely 23 kocsiból állt, a Simonyi úton haladt, ahová nézőként csak jeggyel lehetett bejutni. Élén Debrecen város fogata haladt, a bakon a város színeit viselő hajtóval és hajdúval, a díszítés is kék búzavirág és sárga akác volt. A nézők virágesőt zúdítottak a látványos kocsisorra. A zsűri az első díjat Debrecen város fogatának, a másodikat a Lawn-Tennis Társaság fehér kocsijának ítélte. 1966 óta néhány kihagyással minden év augusztus 20-án megrendezik a Virágkarnevált. Kezdetben még csak hazai fellépők és középiskolás csoportok kísérték a virág kocsikat. Pár év múlva jelentek meg a külföldi csoportok, először leginkább a szocialista országokból, a rendszerváltás után pedig mindenhonnan. A karneváli műsort Debrecen testvérvárosainak a művészeti csoportjai színesítik. A rendezvény évről évre egyre több látogatót vonz Debrecenbe, a Virágkarneváli ünnepségre, mely a város legnépszerűbb turisztikai eseménye. Ilyenkor szinte duplájára duzzad a lakosság száma. A Debreceni Virágkarnevál 2009-ben ünnepelte 40. jubileumát, amely alkalomból valamint az 1900-ban rendezett „kerékpár virág korzó” emlékére, hagyományteremtő céllal megrendezésre került az első „Tekerj a Virágkarneválra!”című kísérőrendezvény. 2009-ben 40 nappal a karnevál 40. évfordulója előtt Virágos napórát avattak a Baltazár Dezső téren. A négyezer virágból álló kompozíció központi eleme egy 4 méteres kőből és kovácsoltvasból készült óramutató, melyen Debrecen jelképe, a hamvaiból életre kelő főnixmadár szárnyai láthatóak, alatta az asztrális pályákra utaló fémkörívek. A szerkezet az alföldi puszta egyik szimbólumát, a gémeskutat idézi.

Előkészületek

A karneválra már hónapokkal előbb készülnek, a kocsik díszítése pedig 2-3 héttel a rendezvény előtt elkezdődik. Hagyományosan különböző vállalkozások, cégek díszítik a kb. 15-16 kocsit, amelyekhez 3 millió szál virágot is használnak. Az első években a díszítéshez kizárólag élővirágokat használtak. Az utóbbi években megnőtt a száraz virágok felhasználása, de így is egy-egy kocsi díszítéséhez 150-250 ezer szál élővirágot is felhasználnak, a témának megfelelően.

Hogyan készítik fel a virág kocsikat?

A virágkocsikat száraz virágok tízezreiből építik fel, melyek mindig egy témát ölelnek fel. Minden kompozíciót egy-egy speciális, erre a célra készített teherautó szállít, melyre először a téma vázát készítik el vasvázra dolgozott fából, hungarocellből és más segédanyagokból, majd ezekre erősítik a száraz- és élővirágokat, természetesen úgy, hogy a teherautóból csak a kerék látszik ki, vagy sokszor még az sem. A faragás és a lakatosmunka kezdeti folyamatai után a száraz virágokat elkezdik feltűzni, akár már egy-két héttel a virágkarnevál előtt, ami 30-40 emberes feladat. Végül következnek a vágott virágok, amelyeknek a frissessége csak úgy garantált, ha közvetlenül a felvonulás előtt, azaz 19-én éjszaka tűzik fel őket. A kocsiknak augusztus 20-án, reggel 6 órakor már teljes pompájukban kell díszelegniük. Minden évben hagyományosan a Szent Korona a nyitó kocsi, a további kompozíciókban pedig mindig valamilyen mesebeli téma, illetve annak egy-egy jellemző jelenete elevenedik meg (pl. részlet a János Vitézből vagy a Jégkorszakból).

A karneváli felvonulás

A virágkarneváli események egyik csúcspontja az augusztus 20-i karneváli felvonulás, mely reggel fél 8-kor veszi kezdetét. A karneváli menetet kerékpárosok, veterán autók és motorok vezetik fel, őket követi átlagban 13-15 virág kocsi, valamint magyar és külföldi tánc- és folklórcsoportok, zenekarok. Minden évben hagyományosan a Szent Korona a nyitó kocsi, melyet Debrecen város kocsija követ. A menet a város mintegy 6 kilométeres szakaszán vonul végig a Petőfi tértől a belvároson át a Nagyerdei Stadionig. 
A karneváli felvonulás végeztével a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterére érkező virág kocsik, kora délutántól testközelből tekinthetők meg. A Nagyerdei Szabadtéri Színpadon a művészeti csoportok ingyenes bemutatója várja a közönséget. 
A klasszikus virágkocsi-szemle és folklórműsor után este a Nagyerdei Stadion ad otthont az ünnepi gálaműsornak. A fergeteges karneváli hangulatról virágkocsi-promenád, magyar és nemzetközi táncegyüttesek és hazai sztárfellépők gondoskodnak. Az ünnepi programokat tűzijáték majd utcabál zárja az Egyetem téren.”     

A Debreceni Virágkarnevál, ma is lelkes versenyzők, nézők, csodálatos virágok forgatagában zajlik. Akár esik, akár fúj, nem lankadnak a résztvevők és évről – évre elkápráztatják a hozzánk érkező külföldi turistákat, nem utolsó sorban a városunk, országunkból érkező vendégeket.
Örömünkre szolgál, hogy Debrecen, Magyarország egyik színes foltjaként van jelen minden év augusztus 20-án a Debreceni Virágkarnevállal.

Debrecen, 2017.12.31. B.Sz.É.

 

                                                                                    

Rovatok: 
PÁLYÁZATOK