Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Graholy Zoé
  főszerkesztő-helyettes
Soltész Irén
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Egy kis mosoly

szeda2
szeda2 képe

     Hallottam egyszer egy emberről, aki nagyon kapzsi és zsugori volt. Igen jó módban élhetett volna, de annyira szerette a pénzt, hogy már előre félt attól, hogyha meghal, meg kell válnia tőle. Az összekuporgatott pénzének nagy ára volt. Kemény, és könyörtelen ember hírében állt. Mindenki tudta róla, hogy még a feleségének, sőt a gyermekeinek is alig adott belőle. Úgy kellett tőle kikönyörögniük, hogy legalább ennivalót tudjanak venni, vagy igen ritkán egy-egy darab ruhát. Folyton azon járt az esze, hogyan tudná megakadályozni, hogy a pénzére bárki is szert tegyen.
     Azt eszelte ki, hogy megbeszéli a feleségével, amint eljön az ő ideje és búcsút kell vennie az árnyékvilágtól, a felesége rakja bele az összes pénzét mellé, a koporsóba. A felesége mit tehetett, megígérte.
Ettől a gondolattól a férfi, teljesen megnyugodott. Fütyült, dalolt. A felesége csak nézte és csóválta a fejét naphosszat.
     Egyik nap a férfi, hirtelen megbetegedett. Nem tudott még a lábára sem állni. Az orvos megvizsgálta és közölte a feleségével, hogy semmi jóra ne számítson, a férje igen nagy beteg. A férfi sejtette, hogy már nem sokáig nyomja az ágyat, de mivel annyira félt és rettegett, pár napon belül tényleg meghalt. A temetésen, mielőtt a koporsót lezárták volna, a feleség egy kis apró fadobozkát rakott bele, ezután jól leszögelték.
Igen kevesen kísérték el utolsó útjára a kapzsi embert. Az egyik szomszédasszony, aki ott volt, odament a feleséghez és megkérdezte:
- Mond már, mi van az urad kérésével? Tényleg beleraktad a pénzét a koporsóba?
- Persze, hogy beletettem. Mit tehettem volna? Keresztény vagyok, megígértem neki, nem hazudhatok!
- Akkor most az összes pénzetek a koporsóban van?
- Hát persze. Írtam egy csekket.
- Csekket? Minek?
- Csak azért, hogy ha akarja, bármikor beválthassa…

2017.03.23. B.Sz.É.

Rovatok: 
PÁLYÁZATOK