Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Soltész Irén
  szerkesztő
Takács Mária
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
Hollósi-Simon István

  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Elmesélem, milyen is ő (Pályázat) Dömötör Zoltán

Bársony Róbert
Bársony Róbert képe
Dömötör Zoltán jelenleg Csömörön él. Édesapja Dömötör Gyula, a Csömöri Evangélikus Népiskola igazgatója és a helyi gyülekezet kántora és a község levente oktatója volt.
Édesanyja tanítónőként dolgozott. Bátyja - Tibor Teológiai Akadémiát végzett, majd pappá szentelték, Békésen volt lelki pásztor. Az 1956-os tevékenysége miatt volt kénytelen elhagyni az országot. Az USA-ban az Ohio állambeli Akron városában hunyt el püspökként 2000-ben.
 
1954-ben felvételt nyert az Apáczai Csere János Pedagógiai Főiskolára. Mivel az intézmény megszűnt, így az Egri Állami Pedagógiai Főiskolán folytatta tanulmányait magyar-történelem szakon. 1955. szeptember 01. - 1957. március 04-ig - a letartóztatásáig és internálásáig - itt tanult. Bajtársunk elleni vád a Népi Demokratikus Államrend elleni szervezkedés volt.
Ennek következtében tanulmányait soha nem fejezhette be. A rendszerváltozásig kizárólag segédmunkásként alkalmazták, így nehéz körülmények között tengette életét. 
1990-től a Csömöri Polgármesteri Hivatal gondnoka volt, itt dolgozott nyugdíjazásáig.
 
1990-ben katonai rendfokozatában rehabilitálták, majd főhadnaggyá és később a Forradalom 50. évfordulóján századossá léptették elő. 
1999-től 2003-ig a Honvédelmi Minisztérium Rehabilitációs Bizottság tagja volt a Tartalékos Katonák Országos Egyesülete képviseletében.
 
Ma vezérezredes rendfokozatban az 1956 Magyar Nemzetőrség országos társadalmi szervezet elnök, főparancsnoka. Az 1956-os Vitézi Rend alapító tagja és a Szent György Vitézei Lovagrend Világi Bírája.
Hét év óta a XVI. kerület forradalmi mártír díszpolgárának emlékére megszervezi a Tóth Ilonka kézilabda tornát, évtizedek óta folyamatosan járja az országot és minden megyében megemlékezéseket és koszorúzásokat tart az 1956-os emlékhelyeknél.
Rendhagyó történelemórák sorát tartotta, a fiatalok mindig felnéztek rá.
 
 
Polgári kitüntetései:
⦁ Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje
⦁ Köztársasági Elnöki Ezüst Emlékérem
⦁ 1956-os Emlékérem
⦁ 1956-os Emléklap
⦁ A Szabadság Hőse Emléklap és Emléklap
⦁ Csömör Díszpolgára
⦁ Kistarcsa Díszpolgára
⦁ Eger Díszpolgára
 
Katonai kitüntetései:
⦁ Honvédelemért kitüntető cím II, III. fokozat
⦁ Maléter Pál Emlékérem
⦁ Aranykor kitüntető cím ezüst, arany fokozat
⦁ 1956-os Nemzetőr jelvény
⦁ Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetés katonai tagozata
 
Külhoni Kitüntetései:
⦁ Máltai Lovagrend Arany Nagykeresztje
⦁ Egyesült Királyság Szabadságharcos Emlékkeresztje
⦁ IBSSA Aranykeresztje
⦁ A Római Sas Rend Lovagja és Pannon Régió Parancsnoka
⦁ Pannon Provincia érdemrend arany fokozata 
 
Számtalan könyv jelent meg róla, legutóbb 2020. évben:
Lugosi BaBett: Emelt fővel. Dömötör Zoltán élete (ISBN: 978-615-00-9718-3).
 
1956-ban az egri riadócsoport parancsnoka volt, az akkori és az azt követő forradalmi tevékenységéért - 2020. évben az egri rendkívüli közgyűlés előtt lett kitüntetve és vehette át a díszpolgári címet Eger Megyei Jogú Város polgármesterétől.
 
A legtöbbet foglalkoztatott kézilabda játékvezető volt, mivel összesen 9256 mérkőzést vezetett, jelenleg is folyamatosan figyelemmel kíséri és szorít a férfi kézilabda NB 1-ben gyökeret vert egri kézilabdacsapat sikereiért. Tanulmányi ideje alatt az Egri Haladás férfi kézilabda csapatának aktív és igazolt játékosa volt.
 
Dömötör Zoltán korához képest (86 éves) hatalmas lendülettel és elszántsággal munkálkodik nap-mint nap, amit a tagságunk és a legfőbb állami vezetők is folyamatosan elismernek.
Ennek elismeréseként 2019. március 14-én Budapesten a Stefánia Palotában - Köztársasági Elnöki a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapott, amit a Honvédelmi Miniszter Úr adott át számára.
Egyik emlékezetes mondása: „Nem kértünk kegyelmet, nem is kaptunk, de eljön az idő, mikor nem is adunk”.
Örülök, hogy már 2 évtizede megismerhettem és számtalan rendezvényen voltunk együtt, amelyek mindig tartalmasak és maradandóak voltak. 
Emberséges és következetes, szívből remélem, hogy még sokáig köztünk marad, mivel esetleges kiválása hatalmas űrt hagyna maga után.
 
 
Rovatok: 
Egyéb