Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes
Soltész Irén
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Ironstone- Murphys

Marika Lovász
Marika Lovász képe
Az itt látható múzeum a világ- örökség része Murphys az egykori aranybánya központja volt, a Sierra Nevada hegység alsó vonulatában. Gyönyörűséges az ide vezető út, a Calaveras medencéjében.
Tavasszal, - itt már februárban - az Ironstone-ba vezető úton egymillió nárciszt ültetett a tulajdonos, mintegy csalogatva a turistákat, hogy aztán ha megérkeztek, essenek ámulatba attól, ami a múzeumban vár rájuk.
Az 1850-es években Murphy testvérek (spanyol) legendásan dicsőségessé tették, a nevükről elnevezett, és általuk épített, arany és ezüst bányáiról elhíresült Murphys kisvárosát. 

 

Itt találták meg, az egész világon egyediként fellelt, létező legnagyobb aranytömböt. Vastag páncélajtó őrzi éjszakára, de nappal bárki láthatja, fotózhatja..

Elképesztő a látnivaló gazdagság, de az itt élő lakosság nem használja ki. Nem termelnek profitot! Senkinek semmiért nem kell fizetni.
Az "aranyház" múzeum a legrégebbi kőépületben van. Valaha tenger borította ezt a területet, visszahúzódás után sok-sok évvel még a fák is különlegesen kövesedtek, és arannyal, ezüsttel ötvöződtek.! Leírni sem tudom az élményt. Páratlan. Csak remélni merem, hogy képeim valamennyit átadnak nektek is...

 

Aranyrögök a Murphy testvérek bányájából
 

A Murphy testvérek több millió dollárral gazdagodva, a várost elhagyták, annál is inkább, mert híre ment az aranynak, és olyan nációk érkeztek a meggazdagodás reményében, akik nem átallottak akár gyilkolni is.
Az idevezető úton elhaladtunk egy falu

 
Dry Town, (magyarul Szárazfalu)  mellett, amiről Boriskáék mesélték, egykor egy aranybányász felesége alapította, mert nem bírta már elviselni a férfiak mindennapos lerészegedését, tivornyákat, mert persze a kokottak is azonnal megjelentek a kisvárosban. Száraz falu ma is létezik, pár család lakja, és mint a neve is jelzi, ide csak azok költözhettek, akik nem alkoholizáltak. Nem dőzsöltek, ők többnyire menedékként lakták a falut. Annyira száraz itt minden, hogy még az átfolyó patak neve is Száraz patak. Igaz, a nyári nagy hőségben a patak valóban kiszárad. Ma sem lehet alkoholt kapni az üzletekben, és nem is élnek itt olyan lakók, akik fogyasztanak alkoholt.

 

Meteorit darabok is gazdagítják a múzeumot

 

Természetesen látható minden a bányászathoz használt eszköz, munkagépek, lámpák, ládák, sőt az alkoholt tartalmazó őriás-ballon, csillék, és a kertben felállított ősi teherautó, amely ma virágokat cipel.
Sajnálom, hogy csak keveset tudok visszaadni abból az óriási élményből, amelyet Murphysben kaptam.
Minden évben megtartják - hagyományosan - a békaugrató versenyt, mellette korhűen autóversenyt és nyári koncert sorozatokat. A rendezvényekre több tízezer látogató érkezik.

Rovatok: 
Irodalom