Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Soltész Irén
  szerkesztő
Takács Mária
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
Hollósi-Simon István

  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Ismerjük egyáltalán a választási törvényt?

Csorbatibi
Csorbatibi képe

A kiskapukat kellene benne megkeresni, azután jöhetne a kérdés: történt-e csalás?

Hogyan zajlik az egyfordulós választás?

A szavazásra jogosult választópolgárok egy egyéni választókerületi jelöltre, és egy pártlistára szavazhatnak. A magyarországi lakóhellyel rendelkező, névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgár egy egyéni választókerületi jelöltre és nemzetiségének listájára, ennek hiányában egy pártlistára szavazhat. A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgár egy pártlistára szavazhat.

Az a jelölt szerez mandátumot, aki a legtöbb érvényesen leadott szavazatot kapja. A megjelentek száma nem befolyásolja ezt. Az országos listán szereplő szavazatokat pedig egy igazságos végeredményt szülő matematikai módszerrel osztják szét, figyelembe véve azoknak az arányát.

A korábbi választási rendszerrel ellenben a területi listák az új törvény értelmében megszűnnek, így a töredékszavazatok egyéni választókerületekben képződnek, és azokat a párt listás szavazatainak számához számolják hozzá. Az országos listáról kiosztott 93 mandátum elosztása az úgynevezett d’Hondt rendszerben történik, vagyis táblázatban összegzik a pártlistákra leadott voksokat, valamint a töredékszavazatokat, és osztások után kerülnek kiosztásra a mandátumok mindaddig, míg el nem fogynak a kioszthatóak.

https://www.jogszabalykereso.hu/cikkek/2015/04/13/az-orszaggyulesi-valas...

D’Hondt-rendszer

Feltalálójáról, egy flamand alkotmányjogász professzorról elnevezett matematikai módszer.
Az arányos képviselet elvén alapuló választáson az egyes politikai pártokra leadott szavazatokból a parlamenti helyek számának meghatározására szolgál. A parlamenti helyeket a kapott szavazatok arányában osztja el. A rendszer jellemzője, hogy előnyben részesíti a nagy pártokat: a szavazatok harminc százalékával megszerezhető a parlamenti helyek többsége, míg tíz százalék egyetlen hely megszerzéséhez sem elegendő.

Megjegyzés:
· Az EUparlament a D’Hondt-rendszert a legfontosabb mandátumok, úgymint elnöki, alelnöki, 
quaestori, bizottsági és interparlamentárisdelegáció-elnöki posztok elosztására alkalmazza. 
Ennek következményeként a kisebb politikai csoportok ki vannak zárva ezekből a mandátumokból.

http://hu.euabc.com/word/256

Rovatok: 
Politika