Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Független Újságírók Szövetségének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes

Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Kaliforniai emlékeim 1.

Marika Lovász
Marika Lovász képe
Haraszthy pincészet

 

A Ranch, ahol egykor a Haraszthy család élt...
 

Sonoma

Kisváros  a Bay Area öbölben.  Ez a rész kiváló borok készítéséről híresült el. Rengeteg  a pince, köztük a leghíresebb, az egykor itt letelepedő Haraszthy Ágoston  pincészete. Bormúzeumában  palackozott borok ölelik Haraszthy Ágoston domborművét.

Maga a pincészet legenda Kaliforniában. Egy magyar nemes érezve a közelgő zűr-zavaros időket, 1840-ben kivándorolt Amerikába, az első magyar volt, aki véglegesen letelepedett az Egyesült Államokba.
Kaliforniában a Sonoma Völgyben szőlőtelepítésre alkalmas földeket vásárolt, és Európából mintegy 300 szőlőfajtát próbált meghonosítani. Több-kevesebb sikerrel...
Ettől függetlenül létrehozta az első nagy borvidéket és ehhez ő építtette meg az első Kő-borpincéket. Már a bejáratnál magyar zászló lobog a magasságban, hirdetve a magyarok ebbéli dicsőségét , a parkban pedig minden híresség szobra, akik csak megfordultak ízlelni a pincészet borait.

A hordó- múzemban középütt a nagy Haraszthy hordó, amelyből kínálják a magyar vendégeket.

 

A Tokaji Hordón a felirat :  A Borok Királya, a Királyok Bora. A korona is látható és az évszám: 1631 A hordón - Tokaj és Sonoma barátságára, a kétszázadik születésnapját ünneplő Haraszthy Ágoston tiszteletére - felirat olvasható.
a 200-ik születésnapra...

Leszármazottjai már nem foglalkoznak a borászattal. Az a legenda terjeng, örökösei az egész pincészetet eladták egy Francia borásznak, de az nem bírt el a névvel! A vendégség elmaradt, így az új tulajdonos idővel kénytelen volt belátni, hogy ez a pincészet, csak Haraszthy névvel fémjelezhető. Újra kitűzte a magyar zászlót, és a Haraszthy felségjelet, s lám a pincészet ismét virágzik. Óriási élmény volt itt járni.. Köszönettel Zsuzsikáéknak...

Utóirat: amikor megtudták, hogy “ igazi magyar “ vagyok, öt fajta szőlőből készült kiváló ízű borocskát kaptam emlékbe, és megengedték, hogy a múzeumban is készítsek felvételeket. A bormúzeumban van olyan évjáratú finomság, amelynek üzleti ára( ha üzletben kapható lenne  12000 dollár.  Egy dollár = 275.-Ft )

csillagászati árakon kínálnak bor-különlegességeket...
A bejárat előtt a magyar zászló van legfelül...
Rovatok: 
Irodalom