Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes
Soltész Irén
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Kasztrendszer...

zsuzsa
zsuzsa képe

Na jó, most aztán tényleg dühös lettem!
   Napi szinten olvasom, hogy nyugdíjkatasztrófa közeleg, mert a magyar állampolgárok nagy többsége nem gondol a jövőre, nem tesz félre nyugdíjas éveire némi pénzt.
   A „felső tízezert” kivéve nem igazán van olyan társadalmi réteg, aki ezt könnyű szerrel meg tudja tenni! Akinek nem derogál a pórnép közé vegyülve körülnézni, az megtapasztalhatja az őket körülvevő áldatlan állapotokat. Nézzük sorban, mi is a valós helyzet!
   A kasztrendszer legmagasabb fokán állnak a (brahminok) politikusok, és sleppjeik, baráti-rokoni kapcsolataik révén.
  Az ő fizetésük az eget verdesi, hiszen saját béremeléseikről – más szférákban dolgozóktól eltérően - soha nem feledkeznek meg. Így az évek során lassan milliárdossá váltak-válnak. Ők azok, akik már azt sem tudják, mennyibe kerül egy kiló kenyér, egy liter tej, vagy egy kiló krumpli, ami hajdanán a szegény emberek étke volt. Nekik nem gond félretenni abból a pénzből, amit a szerencsétlen, végsőkig kizsigerelt dolgozó emberek verejtékes munkájából szakasztanak maguknak.
   Ingyen pénzek tömködik bukszájukat: jogtalanul felvett utazási költségek és lakásbérleti díjak, különböző bizottsági tisztségek után kapott külön juttatások… és nem sorolom tovább. Persze a jogtalanul felvett pénzek miatt közülük még egyetlen személyt sem vontak felelősségre. (Remélhetőleg ami késik, nem múlik, mert ne feledjük: „Habár felül a gálya, s alul a víznek árja, azért a víz az úr!” ) Tenné ezt egy egyszerű állampolgár ezred annyi pénzzel, mindjárt „sitre” is vágnák érte!
    Ugyanezen kasztrendszerben találjuk az említett „sleppet”, akik a politikai kapcsolatok révén váltak-válnak milliárdossá, nem a valós munkájuk árán. Mert ki a jó fene hiszi el, hogy például egy egyszerű gázszerelő egyik napról a másikra tisztességes munkával sokmilliárdossá válik!
   Vannak becsületes emberek, akiket még a tanító néni vagy bácsi sem dorgált meg az iskolában, felnőttként pedig Isten 10 parancsolatát is szigorúan betartották életük végéig, mégsem lettek milliomosok… (Vagy pont ezért nem.)
   Folytatva a kaszt-rendszert, a legfelső szinthez tartoznak még a politikusok családtagjai, akik egyetlen ujjukat sem mozdítják, mégis számukra már csecsemő kortól svájci bankszámlára megy a sok pénz. Gyerek fejjel luxus házak birtokosai, különböző cégek vezetői, bár senki nem tudja, mikor-hol-mivel dolgoztak meg mindezért. Vagyonuk furcsa módon nem jelenik meg politikus hozzátartozóik kötelezően és precízen benyújtandó vagyon nyilatkozataikban. Ha netán e feledékenységük mégis napvilágra kerül, a hatóságok minden esetben félrenéznek.
   Egyszóval: a felső kasztrendszerhez tartozóknak nincs gondja a nyugdíjtakarékosságra, hiszen a napi bevételük is többszöröse annak, amiért tisztességes dolgozók akár egy egész évig robotolnak. Őket nem érdekli az „előtakarékosság.” Pénzeik pedig nem a honi, hanem a külföldi bankszámlákat gyarapítják.
   
A második kaszthoz (ksatriják) tartoznak a középrétegnek is nevezett, többnyire becsületes dolgozók, úgymint: pedagógusok, orvosok, mérnökök, nővérek, hivatalnokok és egyéb effajta tevékenységet űző egyének. Ők még csak-csak félre tudnak rakni némi pénzt, ha jól gazdálkodnak. Bár már rájöttek arra is, hogy a közismert szólás-mondás - "kívül tágasabb" - hasznosabb ígéretekkel kecsegtet. Ennek okán többségük inkább szűk Hazáján kívül keresi kenyerét, és mivel az bőségesebb, és talán még jobb ízű is  az otthoninál, - mert ki szereti a keserű kenyeret - nem is szándékoznak hazamenni.
  Számukra így teljesen fölösleges előtakarékoskodni, hiszen annak gyümölcsét nem ők szüretelnék le. 
  A harmadik kasztrendszerbe (vaisják) a kétkezi dolgozó nép tagjait sorolhatjuk, akik kiszolgálják a felsőbb kasztrendszer urait. E réteg egyre lentebb csúszik egy képzeletbeli létrán, ahonnan felfelé létrafok nincs, csak lefelé. Napi 14-16 órás munka után (amelyért a munkáltatók 6-8 óra bérét fizetik ki, ha kifizetik egyáltalán, mert ez utóbbi elég gyakran előfordul!) miközben a szerencsétlenek 2-3 munkakört is ellátnak egy személyben.
   A robot munkáért megalázó fizetést kapnak, ami arra sem elegendő, hogy az egekbe kúszó rezsit, amely - fordított arányban a naponta szájbarágott rezsicsökkentéssel, -  szinte havonta emelkedik – ki tudják fizetni és még a  családot eltartsák belőle. Igaz, ők legalább törődnek azzal, hogy ne fogyjon el teljesen a hazájának népe, és ezért vállalják a nyomorgás mellett a 2., ritkább esetben a 3. gyermek megszületését.
  Ők alkotják a társadalom legnagyobb rétegét, legalábbis jelenleg még. Megnézve a napi halálozási statisztikát (vettem hozzá a fáradságot), megdöbbenve tapasztalom, hogy mostanság alig akad, aki megéri a nyugdíjas korhatárt! A napi gyászjelentések 70 %-a 30-és 62 kor között elhunytakról szól, bár erről egyetlen sajtó orgánum sem írt még egyetlen sort sem!
Ők ugyan miből is takarékoskodnának, hiszen a megélhetésükre sem elegendő a jövedelmük?!
  A kasztrendszer alsó szintje (sudrák), ahová a nyugdíjasok nagy része, a rokkant nyugdíjasok, a közfoglalkoztatottak (más szóval rabszolgák) tartoznak. Megélhetésüket egyetlen szóba tudom tömöríteni: vegetálnak…
   Ők megtakarítást csak azzal tudnak teremteni, ha igyekeznek átsétálni mielőbb a túlvilágra, mert úgy nem okoznak gondot a legfelső kasztrendszerben lévőknek. Ennek érdekében segítséget is kapnak: lásd az egészségügy helyzetét!  
  Hja… elfelejtettem a legeslegalsó szintet, a kaszton kívülieket, vagyis az érinthetetleneket, akik nem dolgoznak, nem is akarnak dolgozni. A tisztességes embereknek kell őket eltartani. Ők, az érinthetetlenek pedig vannak, mégpedig egyre többen…
   Mivel dolgozni nem dolgoznak, megtakarítani sem fognak soha...
   Egyszóval: kik azok, akiknek a nyakába lehet varrni azt, hogy nem takarékoskodnak a nyugdíjas éveikre?!
Nekem csupán egyetlen kérdésem lenne VALAKIKHEZ!
   Hosszú éveken keresztül miért nem gazdálkodtak jobban a rájuk bízott pénzekkel, úgymint: nyugdíj, tb-járulék, stb?   Miért csak a maguk meggazdagodása volt a cél? Mert ennyit lopni még az átkosban sem mertek az ország vezetői! Ha valóban az ország sorsa érdekelte volna őket, akkor most senkinek nem fájna a feje, hogy miből lesz nyugdíja sok-sok ezer vétlen, munkába megrokkant, idős embernek!

Rovatok: 
Füstölgéseim