Az egyik legrégebbi Magyarerős barátunk. Ő egy kedves, végtelenül szerény, „bohókás” öregúr. Valahogy mindig angol rokonaim jutnak eszembe Róla. Az igazi angol jellem: fanyar humor, intelligencia, műveltség, udvariasság, becsületesség, jó szándék, és persze a lovagiasság, s a hölgyek tisztelete… Jóskára ez mind jellemző.
Nagyon szereti a társaságot, és nem csak jól érzi magát, de közvetlen, vídám stílusával hamar belopja magát nem csak a felnőttek, de a gyermekek szívébe is.
Emlékezetes az erdélyi utunk, amikor egy majdnem egész hetet tölthettünk együtt Vele és több Magyarerős barátunkkal. De iugyanígy nagyon kedves emlék a Magyarerős találkozó is. Gyakran emlegetem - amikor pörköltet készítek - kedves dícséretedet, amit az általam készített étel elfogyasztása közben tettél: "- Hát Zsuzsa, olyan finom ezt a pörkölt, hogy miközben eszem, kéjes érzéseim támadnak..."
Szerencsésnek mondhatom magam, hogy nem csak a Magyarerőről ismerhetem Jóskát. Feledve a kort és minden azzal járó fáradságot, - jó pár éve már – beiratkozott az általunk indított újságíró iskolába. Imádtam, ahogy a bölcs öreg visszaváltozott tisztelettudó „kisdiákká”. Minden érdekelte, intelligenciája magával ragadó volt nem csak számomra, de a többi tanár kollégám számára is.
Egy dolgot azonban nem tudok megbocsájtani Neki: A mai napig nem árulta el a Trüttyült ratyli recept magyar fordítását, így sajnos – bármennyire is szeretek főzni – azt nem tudom elkészíteni. Pedig nagyon kíváncsivá tett. Emlékeztetőül leírom ide is a receptet, amit Jóska volt szíves elénk tárni:
Tüttyölt Ratyli
Hozzávalók:
Másfél kiló nyers ratyli
egy jókora pese
2 csobolyó gönyézde (ha lehet pörögősi)
3 csipet cihánta
4 ölej csikmány
kb.5 zamecsli
1 suttyonyos petrecel
1 véka vatyek
A nyersratylit fertályórát posvásztjuk a gönyézdével, míg csurmot nem ereszt, közben a vatyekot megdicsikicseljük. Szépen höllyén megpicskázzuk, a nyesedékből pedig apró csulmákat gyúrunk, ezek kerülnek a koshadtba.
Közben a pocadékot megpeccsentjük, a ratylit pedig hagyjuk slottyanni. Tüttyölni csak akkor kezdjük, ha már jó vatyálós. A pesét lesolyvasztjuk, aztán már csak röttyengetjük, mert hamar odakaphat.
Végül a suttyonyos petrecelt belebibározzuk a 4 ölej csikmányba, majd jól összegyöröszjézzük. Várunk, amíg a széle be nem tockosodik és rádurungoljuk a cihátát.
Kedves Jóska! A Jó Isten még nagyon sokáig tartson meg közöttünk egészségben. Tudom, hogy sok problémád van az egészségeddel, és főként a szemeddel, de a szeretet (nagyon jól tudod) gyógyító hatású, és itt jut belőle Neked bőven. Remélem érzed is :)