Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Soltész Irén
  szerkesztő
Takács Mária
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
Hollósi-Simon István

  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

A megbuherált választási rendszer okozta a Fidesz kétharmadát

Főadmin
Főadmin képe

Hiába tagadnak Orbánék - itt a bizonyíték
A megbuherált választási rendszer okozta a Fidesz kétharmadát
2014. április 14. 06:19 168 Óra Online

A Fidesz-KDNP egyértelműen a töredékszavatok új számítási módja miatt szerezhette meg a kétharmadot még egy gyengébb választási eredménnyel is - írja elemzésében az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA).

Az elemzés szerint a tények és a matematika alapján egyértelműen cáfolható Kövér László kijelentése, miszerint nem az új választási rendszernek köszönheti a Fidesz-KDNP az újabb (lehetséges) kétharmadot.

A Fidesz-KDNP által elfogadott választási törvény létrehozta a győztest jelölő pártot kompenzáló töredékszavazat megoldását. Ez pedig súlyosan eltorzította a választási rendszer listás ágát; a Fidesz-KDNP lényegében a töredékszavazatok új számítási módjának köszönheti az újabb kétharmadot.

Ha a 2014-es választás eredményeit nem az új törvény szerint, hanem a 2010-ben hatályban lévő töredékszavazat-szabályok szerint (vagyis úgy, hogy nem tekintjük a győztesnek azon szavazatát töredékszavazatnak, amely nem volt szükséges a győzelemhez) számítjuk ki, akkor meglepő eredményt kapunk.

IDEA Intézet

A Fidesz-KDNP által bevezetett új töredékszabályok - az elemzés szerint - súlyosan eltorzították a választási rendszerünk listát ágát és a kormánypártok többek között ennek köszönhetik a kétharmados eredményt. A 2010-es rendszerben a Fidesz-KDNP-nek közel sem lenne 37 listás mandátuma, hanem csak 31, így összesen 127 mandátumával fel sem merülne a kétharmad lehetősége. A kormányváltóknak 3-mal több listás mandátuma lenne (vagyis 31), a Jobbiknak pedig 2-vel több (azaz 25). Az LMP esetében pedig 5-ről 6-ra nőne a megszerzett listás helyek száma.

IDEA Intézet

Kapcsolódó:
   Orbán Magyarországa
   Üzent a Fidesz a nagygyűlésen: "Ahogy szavaztál, úgy bánjanak veled"
   Aki nem a Fideszre szavazott, azt bent kell hagyni az égő házban
   Orbán: A kétharmad védelmi vonalat jelent
   Fidesz: Ha nyerünk, folytatódik a rezsicsökkentés
   Gátlástalanul: gulyást és csokit oszt a Fidesz április 6-án
   "Nem félünk és nem fázunk, Orbán Viktor a királyunk!" - A Fidesz-szavazók elárulják, ki lesz 20 év múlva a miniszterelnök
   Megkérdőjelezhető a magyar választási eredmény (The New York Times)
   Vegyük már észre, ez valódi diktatúra

Rovatok: 
Politika