Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Soltész Irén
  szerkesztő
Takács Mária
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
Hollósi-Simon István

  webadmin

Kiadványok




















































































 

Jelenlegi hely

A reform-konyháról...

János
János képe

     Sok panasz jut el fülünkig a nyugdíjasoknak szánt konyhákról, amibe mi is belekóstoltunk, és  van olyan idős barátunk is, aki többnyire kiönti a kifizetett ételt, holott szinte betegesen spórolós egyén. A bentlakók panaszait hallva is tudjuk, a szociális otthonok egy részében is hiányolják a magyaros ételeket. Már teljesen teljesen kiöli az emberekből az otthon főzött ételek utáni epekedést -,pedig legalább enni örömmel kellene... Elfásulnak idő előtt, padig vannak szép programok, jó gondoskodás sem mindenütt hiányzik... Ám mégis az étkezés öröme számukra még nem volt ismeretlen a családi asztalnál. Már csak ábrándos emlékezés maradt a szülői konyha is.

     Szép hallani a gyerekeknek szánt ingyenes ebédekről; de mégis a tehetősebb családok drágán fizetett ebédje is kidobásra kerül. Inkább ott ülnek éhen a kár délutánig, minthogy teljesen sótlan ki tudja mit egyenek, hisz nem mindig lehet kitalálni. Hozzá kell szoktatni őket a reformkonyhához? Inkább az éhezéshez szoknak hozzá, hisz ahol dolgoznak a szülők, nem mindig van idő főtt ételt adni a családnak. - Nem is egészséges és nem elhízásellenes ebéd helyett vacsorát enni, vagy pizzát, hamburgert.

     Miért engedjük meg azt, hogy a magyar ifjúság kényszerből ne ismerje már kis-iskolásan se a magyaros ízeket? Felejtse el? Ne tanuljon meg magyar ételt főzni, csak fantázia alapján ezt is- azt is belerakni, míg valami ízt kap az étel? Ki találta azt ki, hogy időben eltöröljék a nemzeti ízeket? Európa? Amerikában elegendő, ha egy tablettát bekap siettében, amibe már belefőzték a kalóriát, ne vegyék el az időt a munkától... Nálunk mi a cél? Szerintem minden embernek ismernie kell hazája ízvilágát! Ezt az ízvilágot modernség vagy" egészség" ürügyén se vegyék el tőlünk azok, akik jól meg vannak fizetve újításukért! Magyarok ők is, vagy házi ételt nem kaptak otthon? Nem vitatom. nem kell túl sózni, vagy túlfűszerezni az ételt; tanuljunk meg inkább mindenből kevesebbet használni, de nemzeti ízeket a különleges külföldi ízek mellett -, ha arra is van igény. Amerikában élő rokonaink megtehetik, hogy magyaros konyhára járjanak. Hazánkban már csak a népi ünnepeken? Együnk sok halat, bár aki nem pecázik, annak nagyon drága. Hogy magyaros gulyáslevesbe főzik a halat a nyírbogdányi konyhán, nem hitték el nekem a kórházi szobatársak sem. A grillfűszerben pácolt húsok egészségesebbek, mint a vadas étel? A bolti fűszerekkel ízesített húsleves egészségesebb, mint a magyaros húsleves? A tejszínes leveseket minden idős ember jobban emészti, mint a magyar konyhán megszokott karfiol, vagy brokkolilevest? Legtöbb idős embernek elcsapja a gyomrát, különösen forró nyári napokon. 

Sorolhatnám tovább a gyerekeknek főzött teljesen sótlan és cukortalan paradicsomlevessel, a sótlan rántott hússal, ami még undort is vált ki, mint a sótlan pörkölt is a sótlan krumplival.

Boldogok vagyunk, ha Magyarország magyar maradhat, de könyörgöm: ne vegyék el a jövőtől a magyaros ízek ismeretét! Maradhassunk büszkék nemzeti ételeinkre hazánkban is!

Sorolhatnám tovább...

 Nyírbogdány. 2015. szeptember. 30.         

 

Rovatok: 
Füstölgéseim