Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Soltész Irén
  szerkesztő
Takács Mária
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
Hollósi-Simon István

  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Sosem fizettünk még ennyi kormányzati fejest, mint most

Főadmin
Főadmin képe

54 államtitkár, 98 helyettes államtitkár kell Magyarország megfelelő működtetéséhez.

A rendszerváltás óta annyi vezető tisztviselő nem volt még a kormányban, mint most - írta a Blikk, amely összeszámolta, hányan gondoskodnak arról, hogy egy-egy szakterület megfelelően működjön.

Nőttön-nő

54 államtitkár, 98 helyettes államtitkár van a harmadik Orbán-kormányban. A lap szerint többükről azt sem tudni, pontosan milyen területért felelnek, mert ez sem a Magyar Közlönyből, sem a kormányzati portálból nem derül ki. A hvg.hu július elején - az akkori állapotok szerint - még 100 helyettes államtitkárt számolt össze, tehát az elmúlt napokban kettő távozott közülük.


Államtitkárok hada - Fotó: MTI / Beliczay László
A vagyonnyilatkozataik alapján egy államtitkár fizetése bruttó 997 ezer, a helyettes államtitkároké 748 ezer forint. A Blikk tavaly kikérte a fizetési listákat, amikből kiderült: ha a miniszter elégedett a munkájukkal, akár 30 százalékkal megemelheti a fizetésüket. A napilap szerint akkor a helyettes államtitkárok szinte mindegyike kapott 70-150 ezres emelést. Ha csak az alapfizetésüket vesszük figyelembe, akkor a miniszterek, államtitkárok, helyettes államtitkárok fizetése évente több mint 1,5 milliárdot teszi ki, amire rájön még a prémium is.

A második Orbán kormány 80 helyettes államtitkárral és 47 államtitkárral fejezte be a tevékenységét - legalábbis a kormány honlapja szerint. A kormányzati vezetők száma 2010 óta folyamatosan növekszik. Mint a hvg.hu 2012 végén - félidőben - kimutatta: az apparátus évről évre növekedett, holott 2010-ben úgy alakult meg a második Orbán-kormány, hogy megígérték: lefaragják a bürokrácia költségeit.

Így növekedett a helyettes államtitkárok fizetésére költött éves összeg (alapfizetéssel számolva, millió forint):

Az államtitkár-cunami leginkább a Miniszterelnökségen és az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) érzékelhető. A Miniszterelnökségen 11-ről 26-ra, az Emminél 11-ről 17-re nőtt a számuk. Az előbbinél a kormányzati struktúra átszervezése indokolja a növekményt, az Emminél nem tudni, mert nem válaszolt a Blikk megkeresésére.

Helyettes állmtitkár lett többek között Pölöskei Gáborné, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) főosztályvezetője, Áder János húga. Marad a kormányzatban Borókainé Vajdovits Éva, a Heti Válasz főszerkesztőjének, Borókai Gábornak a felesége. Ő csak minisztériumot vált, az igazságügyből az Emmibe igazol. Borókainé 2011-től a Magyar Közlöny és a mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítő felelős szerkesztője volt, ám az új miniszter, Trócsányi László felmentette. A KDNP-s Latorcai János fia, Latorcai Csaba még június 25-én átkerült az Emberi Erőforrások Minisztériumából a Miniszterelnökségre.

Nem maradt állás nélkül a 2006-2014 közti volt képviselő, a fidelitaszos Koszorús László. Őt sem az országos listájára nem tette fel a párt, de egyéni képviselőjelöltként sem indította - állítólag ebben az is közrejátszott, hogy a pártelnök nagyon elégedetlen volt a Fidesz ifjúsági szervezetével.

Kapcsolódó:
   Mégsem áll meg a lábán a költségvetés
   Varga: jönnek a megszorítások
   Veszélyben a hiánycél, 110 milliárd forintos megszorítás jön
   Ébredés a Hipnózisból
   Ébredések - Az élet sója - Ezt tudnod kell! - 2014.07.17.
   Lázár: Nincs semmi szégyellnivalóm
   Orbán Viktor mobilja tűnhetett el a lánya lagziján

Rovatok: 
Politika