Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Soltész Irén
  szerkesztő
Takács Mária
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
Hollósi-Simon István

  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Milliárdos szennyvízberuházások - nagyot nyert a felcsúti polgármester

Főadmin
Főadmin képe

Éber Sándor 2014. 4. 14. 05:00 VG

Eddig közel 27 milliárd forintért kötött szerződéseket a főváros az idei beruházások kivitelezésére, a legjelentősebb összegeket a szennyvízcsatornák építésére kötötték, több más beruházásokból már jól ismert céggel.

Idén eddig 26,9 milliárd forint értékben kötött szerződést a főváros a 2014. évben esedékes önkormányzati beruházások kapcsán, ahol már a kivitelezőket kiválasztották egy közbeszerzési eljárás során - közölte lapunkkal a Fővárosi Önkormányzat. A Beruházási Főosztály adatai alapján a legnagyobb ilyen projekt a Budapest Komplex integrált Szennyvízcsatornázása, amelynek megvalósítója a Budapest-Budaörs Szennyvízelvezetési Beruházó Önkormányzati Társulás. Idén eddig 8 szerződést kötöttek meg ez ügyben a kivitelezőkkel, összesen 19,2 milliárdos értékben. A Sade Kft. csatornaépítésre 3 szerződést kötött 366,2 millió (IV. és XIII. kerületi szakasz), 129,4 millió (a XIV., XV. kerület) és 282,2 millió forint értékben (XIX., XX. kerület). Sade-Penta Konzorcium néven a Sade a Penta Általános Építóipari Kft.-vel a XVIII. kerületi szakasz csatornaépítését nyerte el 4,46 milliárd forint értékben. A BKISZ II. CDM Konzorciummal (Colas-Alterra Építőipari Zrt., Duna Aszfalt Kft., Mészáros és Mészáros Kft.) egy 3,21 milliárdos (X., XVI., XVII. kerületben) és egy 6,35 milliárdos (XVIII., XXIII. kerület) szerződést írt alá a fővárossal a kivitelezésre.

Az MH-2 Konzorcium (Strabag Ált. Építő Kft., A-Híd Zrt.) egy 3,29 milliárdos (II., III. kerület), míg a BLP Konzorcium (Pulzus Plusz Kft., Lodzsa Kft., Bólem Kft.) egy 1,15 milliárdos kontraktust (XI., XII. kerület) kötött a fővárossal.

A dél-budapesti régió vízrendezésén (1,1 milliárdos összköltségű projekt) belül a Gyáli patak 7. ágának mederrendezési munkálatait 312 millióért a KÖTIVIÉP 'B Kft. végzi el.

Az egyéb vízgazdálkodási feladatok között szerepel még a (165,6 milliárdos összköltségű) Budapesti központi szennyvíztisztító telep és kapcsolódó létesítményeinek 3. tisztítási fokozatának tervezési és kivitelezési munkálatai, amelyeket a Csepel 2012 ACS Konzorcium kapott 3,82 milliárd forintért. Ebben a már az említett csatornaépítési projektben szereplő A-Híd, Colas-Alterra, Strabag-MML. szerepelnek. Az önkormányzati tulajdonú csatornák, átemelők és szennyvíztisztítók felújításának keretében a Flávy Kft. az észak-pesti szennyvíztisztító telepen iszapsűrítő centrifuga felújításának, átalakításának tervezését és kivitelezését végzi el 198,5 millióért.

A főváros 3 milliárd forint értékben írt alá kivitelezőkkel szerződést eddig idén környezetvédelmi feladatokra. A Flórián téri szoborcsoport környezetrendezését 30,1 millióért az Óbudai Zöldterületépítő és Fenntartó Bt. végzi el. A fővárosi szelektív hulladékgyűjtési rendszer kialakítására 2,87 milliárdért az Eurotrade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. kapott megbízást. A hulladékgazdálkodási rendszer bővítésén belül a Profi Bagger Építőipari és Gép Kereskedelmi Kft. 98 millióért szállít lomdaráló berendezést.

A közlekedési feladatokon belül eddig a Pulzus Kft.-vel kötöttek szerződést 147,5 millióért a XVII. kerületben a Pesti úti buszsáv kialakítására és 13,8 millióért az elektromos kábel kiváltásra.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) is elküldte lapunknak az idei kivitelezési szerződések szereplőit, ám összegeket nem jelöltek meg. Az 1-es és 3-as villamos továbbfejlesztésére, a budapesti körgyűrűs, kötöttpályás hálózat fejlesztésére egy 44,4 milliárdos projektet hoztak létre. Az idei büdzsében az I. ütemre 1,7 milliárdot terveztek 2,6 milliárdos összköltséget említve. Az 1-es villamos vonalának felújítását a Városi Vasútépítő Konzorcium nyerte el, tagjai a már említett Colas Alterra és az A-Híd Építő Zrt. Ugyanez a két cég nyerte el a Kerepesi út és a Fehérvári út közötti szakaszt S villamos konzorcium néven. Az A-Híd egyedül végzi el a 3-as vonal felújítását a Mexikói út és a Gubacsi út között.

A kerékpáros közösségi rendszer kialakítására (erről 2011-ben egy 1 milliárdos támogatási megállapodást kötöttek) a Közbringa Kft.-vel kötöttek kontraktust, az idei büdzsében erre a feladatra 51,1 millió van tervezve 160 milliós összköltség mellett.

A villamos és trolibusz fejlesztés I. ütemén belül a spanyol CAF-fal egyezett meg a BKK alacsonypadlós villamosok beszerzésére. A Sibrik Miklós úti, a Ferihegyi repülőtérre vezető út feletti közúti híd felújítását a Strabag Magas-és Mérnöki Létesítmény Építő Kft. és az A-Híd végzi el. A Kerepesi úti Százlábú hidat a KC-2013 Konzorcium újítja fel egy közel négymilliárdos projekt keretében, ennek szereplői Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. és a Colas Hungária Építőipari Zrt.

Idén összesen 144,8 milliárdos kiadást terveztek a fővárosi fejlesztésekre. Az idei fejlesztési keretből 119,6 milliárd forint a beruházások kerete, 21,6 milliárdot terveznek felújításokra.

Ismert cégek a nyertesek

A budapesti kivitelezéseket elnyert cégek között több olyan is van, amely többször szerepelt például autópálya, út-, és hídépítésekben, így a Colas, az A-Híd, a Duna Aszfalt, a Sade, a Strabag, a Duna Aszfalt, a szolnoki Kötiviép'B Kft., vagy a második Orbán-kabinet alatt a legtöbb ilyen jellegű közbeszerzést egyedül, vagy konzorciumi tagként elnyerő, Simicska Lajoshoz kötött Közgép. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cége, a Mészáros és Mészáros Kft. konzorciumi tagként két összesen, 9,5 milliárdos értékű szerződéssel szerepel. A több projektben is nyertes A-Híd az Apáthy Endre érdekeltségébe tartozó Híd-csoport központi cége. A korábbi baloldali kormányok idején igen sok kivitelezést elnyerő Strabag osztrák, a Colas-Alterra francia hátterű cégcsoport.

 

Rovatok: 
Politika